Најновије

СРБИ НА СЕВЕРУ КиМ О КУРТИЈЕВОЈ ПОСЕТИ: Обишао "тековине своје владавине"

Аљбин Курти видео Бистрички мост на коме његови специјалци често пуцају на Србе, а пропустио да види старо српско гробље изнад Митровице, преорано, да преко прође пут до куће једног Албанца.

Премијер привремених приштинских институција Аљбин Курти био је јуче током посете северу КиМ у заиста јединственој прилици да уживо обиђе многе тековине своје трогодишње владавине, да види многе, и за Европу, јединствене резултате постигнуте на овом терену.

На крају посете, Курти се похвалио да је за његовог мандата толико тога доброг урађено на северу, толико, примећују јутрос наши саговорници, Срби са севера, да су га јуче од Лепосавића до Звечана и даље ка Зубином Потоку и Митровици чувале десетине до зуба наоружаних специјалаца.

"На самом почетку посете, Курти је јуче био код нас, у згради Општине Лепосавић коју већ непуних годину дана чувају његови специјалци са дугим цевима и у коју Срби запослени у општинској администрацији не могу од тада ни да привире. Ни јуче нам нису дали ни да привиримо на трг испред општине, једино сузавца није било", примећују у Лепосавићу.

Сем овог, веле јутрос на северу, премијер тзв. Косова је и у Лепосавићу, а касније у Звечану, Зубином Потоку, у Бошњачкој махали у Северној Митровици био у прилици да се сретне са Албанцима, градоначелницима ових српских општина који су изабрани са по једва пар стотина гласова, што је, заиста јединствен случај у Европи и "још једна од тековина његове власти".

Долазећи ненајављено, из правца Звечана ка Лепосавићу, јуче пре подне Курти је био у прилици да прође и контролни пункт, утврђење његових специјалаца на Бистричком мосту на коме је у последњих годину дана најмање три пута пуцано на Србе, а неки од Срба у тим пуцњавама су и рањени.

"Није ништа јављено, па је остало нејасно да ли је Курти јуче посетио и неку од седам војних или полицијских база овде код нас на северу. И те базе су још једна од тековина његове власти, и заиста је јединствен случај у Европи, можда и у свету да су у четири општине, са мање од 50.000 становника, подигнуте четири базе, дакле једна на једва 7.000 људи", констатује један од наших саговорника са Севера КиМ.

Кад је већ био на северу КиМ, настављају наши саговорници, Курти је јуче у склопу посете војним и полицијским базама могао и уживо да види парцеле које су, попут оних Горњем Јасеновику код Зубиног Потока, отете Србима староседеоцима, око њих постављена жица, изграђени објекти, приступни путеви, а тек онда покренут поступак експропријације.

"Кад је већ био, колико смо видели у Брђанима, где је обишао куће које се подижу за Албанце, Курти је у непосредној близини могао и да посети, види, старо српско гробље које је прошле јесени прекопано булдожерима, кости сахрањених Срба однете на локалну депонију, како би преко гробља прошао пут за једну албанску породицу", причају наши саговорници, Срби из Северне Митровице.

Од Брђана до Малог Звечана, нема ни пет минута колима. Под пратњом, и уз обезбеђење специјалаца, и мање. Па је тако Курти, кажу, могао да оде до насеља на Малом Звечану да тамо посети Србе који су за Мартовског погрома 2004. године истерани из својих кућа у селу Свињаре, надомак Северне Митровице, и од тада не могу да се врате у своје село, него проводе дане и године у насељу на Малом Звечану.

"Могао је да чује причу тих људи, како су им куће попаљене, земља отета, како не могу до својих имања, како њихове њиве сада ору комшије Албанци", подсећају из Северне Митровице, дан по посети Куртија.

У Лепосавићу и Зубином Потоку, премијер привремених приштинских институција је, набрајају даље Срби у овим градовима, могао да посети и места на којима су његови специјалци малтретирали српску децу, једног домаћина и његовог сина, Србе, држали на једном споредном путу у каналу пуном блатњаве, хладне воде, јер су ова двојица ухваћени како из централне Србије на КиМ преносе намирнице за – крсну славу. И то су, веле јутрос овде, тековине његове владавине па је било лепо да их види и да се са њима упозна.

"Штета заиста, а прошао је на само пар стотина метара, што Курти није јуче свратио до српског гробља у јужном делу Косовске Митровице, одмах поред Ибра. Тамо је могао да види стотине порушених споменика, поотваране гробове, све су то тековине, поред осталог и његове владавине. Можда би тамо затекао и неког Србина како пали свеће, да му објасни кад ће гробље бити обновљено, споменици поново подигнути, обећа да се то више неће поновити, да му објасни како се могло десити да мермером од споменика неки поплочавају своја дворишта, стазе", причају наши саговорници.

Некима на северу Космета јутрос је просто жао и што Курти није јуче нашао времена да сврати до Срба у селу Вараге код Зубиног Потока, а прошао је кроз село, да људима објасни зашто су косовски специјалци маја 2019. године у селу батинали Развигора Цветића, јер човек, зато што је од рођења глувонем, није успео да им објасни да је само пошао у продавницу по хлеб. Или, што су тог дана тукли и друге људе по селу, кундацима у ребра...

И тако, сумирају јутрос Срби посету Куртија. Уверени да је премијер тзв.  Косова многе од тековина своје владавине видео, али да је много више пропустио. А кад је већ долазио, ред је био да и то види. Јер, све су то, поред осталог, и његове заслуге.

Украјина ће бити подељена на пола!? Официр ЦИА шокирао: Русија побеђује, ту ништа не може да се промени

Извор: Рт.рс

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА