Najnovije

MASK OPET PRAVI HAOS: Ukrajina je mogla da završi rat odavno u Istanbulu 2022. godine!

Američki biznismen Elon Musk složio se da je Ukrajina trebalo da sklopi mir sa Rusijom tokom pregovora u Istanbulu u aprilu 2022. godine.
Mask

Mask

Preduzetnik Dejvid Saks napisao je na društvenoj mreži Iks (bivši Tviter) da postoji „sve veći broj dokaza“ da je vojna operacija u Ukrajini mogla da se završi posle pregovora u Turskoj.

Prema njegovom mišljenju, administracija američkog predsednika DŽoa Bajdena „odbacila je ovaj dogovor” i sada se „pretvara da se pridržava ’dugogodišnjeg’ gledišta dogovorenog rešenja”.

„Ukrajina bi mogla da zadrži svoju teritoriju pristankom na neutralnost. Dakle, možda je trebalo da uradimo ovaj posao u Istanbulu...”, napisao je preduzetnik.

„Da!“, odgovorio mu je Musk u komentarima.

Ovo nije prvi put da Ilon Mask istupa u javnost kritikujući zapadnu politiku naspram ukrajinskog rata.

Ukrajina i Rusija pregovarale su u proleće 2022. godine skoro odmah nakon početka ruske vojne operacije. Istanbulska runda bila je najefikasnija, kao rezultat toga, strane su razvile i dogovorile nacrt „Ugovora o trajnoj neutralnosti i bezbednosnim garancijama za Ukrajinu“. Dokument je predviđao da ga potpišu Rusija, Ukrajina i zemlje garanti, među kojima su SAD, Francuska, Velika Britanija i Kina.

Međutim, pregovori su kasnije zastali. Kako je rekao šef ukrajinske delegacije Dejvid Arahamija, Kijev je odustao od Istanbulskih sporazuma, uvažavajući savet Borisa DŽonsona, koji je u to vreme bio premijer Velike Britanije.

Pročitajte OVDE zašto je Vučević iznervirao Grbovića

Izvor: Pravda.rs

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA