Najnovije

RUSI PROBIJAJU PRVU LINIJU KA HARKOVU! Pada najveće uporište od početka sukoba? Ukrajinci miniraju puteve

Ruske trupe su, prema nezvaničnim informacijama, zauzele predgrađe sela Lipci i stigle na manje od 20 kilometara od predgrađa Harkova. Ovaj napredak predstavlja značajan pomak u tekućim operacijama u Harkovskoj oblasti, a ukrajinske snage su počele da miniraju puteve ka gradu u nastojanju da uspore ruski napredak.

Proboj prve linije odbrane

Prema rečima vojnih blogera na Telegramu, Oružane snage Ukrajine više ne raspolažu sa moćnim utvrđenim područjima na jugu oblasti nakon proboja prve linije odbrane. Vojni ekspert Jurij Podoljaka naglašava da čak ni ruska strana nije očekivala tako brz proboj severno od Harkova, koji je ostvaren za jedan dan.

SLEDI POSLEDNJI UDARAC! Ruska vojska oslobodila pet naselja u Harkovu

Naše trupe, uvodeći rezerve u borbu, probile su u subotu ujutru odbranu Oružanih snaga Ukrajine u rejonu naselja Glubokoje i ušle u selo Lipci koje je trebalo da bude bliža pozadina prve linije odbrane. Švatajući da su na ivici katastrofe, komanda Oružanih snaga Ukrajine bacila je u vatru svoju operativnu rezervu, 92. mehanizovanu brigadu, koja se žurno rasporedio pokušavajući da stabilizuje front, izjavio je Podoljaka. Dodaje da su ruske vazdušne snage istovremeno gađale ključne komunikacije, čime su otežale manevre protivnika.
Napredovanje ka Harkovu

Bloger Ribar izvestio je da su tokom noći između petka i subote ruske snage napredovale oko tri kilometra, nastavljajući juriš ujutru. Rusi su napredovali do dubine od oko 70 kilometara, dok su ukrajinske snage kod Vovčanska uhvaćene u takozvana „klešta“, a most preko Severskog Donca je uništen, prekidajući glavni put između Vovčanska i Harkova.

Protivniku je kod Vovčanska nanet težak udar uz pomoć MLRS. Glavni put za evakuaciju je prekinut kada je H-38ml uništio branu preko Severskog Donca, rekao je Ribar.

Strategija i budući potezi

Institut za proučavanje rata iz Vašingtona navodi da su ruske trupe zauzele nekoliko pograničnih sela u Harkovskoj oblasti i da će narednih dana koristiti zauzeti mostobran za intenziviranje ofanzivnih operacija.

Operacija verovatno ima ograničene operativne ciljeve, ali je osmišljena da postigne strateški efekat u preusmeravanju ukrajinskih ljudstva i opreme sa drugih kritičnih sektora fronta, navodi Institut.

Moskva ima nameru da potisne ukrajinske snage sa granice sa Belgorodskom oblašću i da napreduje ka Harkovu do dometa topovske artiljerije, bliže od 25 kilometara. Iako vojni eksperti za sada ne vide znake operacije opkoljavanja Harkova velikih razmera, postoji velika verovatnoća da ruske snage imaju rezerve spremne za intenziviranje ofanzivnih operacija severno od Harkova.

UKRAJINSKI TENK PROBAO DA POBEGNE: Ruska armija ga doslovno spržila (VIDEO)

Izvor: Pravda.rs

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

MIŠA ĐURKOVIĆ: Klan

U nedelju se održavaju lokalni izbori u nizu gradova, od kojih će možda zanimljivo biti u Ni...

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA