Najnovije

ZAHAROVA O DONBASU: Očigledno da je referendumska odluka bila ispravna!

Danas je očigledno da su stanovnici Donbasa pre deset godina napravili pravi izbor na referendumu o samoopredeljenju, odbranivši ga u borbi, ne nalazeći zaštitu od međunarodnih organizacija, navela je na Telegramu portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova.
Zaharova

Zaharova

Tokom ovih godina Ukrajina je oteranu u jarugu civilizacije s neonacističkom ideologijom, amnezijom za istoriju i podsticanjem svih vrsta poroka, naglasila je Zaharova.

"Dug i težak, ali neopoziv put domovine DNR i LNR počeo je tada - 11. maja 2014. godine. Dragi naši, kod kuće ste!", napisala je portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova.

Ona je takođe navela da je OEBS već 2014. pokazao svoju neefikasnost, a Švajcarska gubitak neutralnosti.

"Osam godina nakon ovoga, OEBS nije mogao da zaustavi konstantno granatiranje civila od strane oružanih snaga Kijeva, a sada pokušava da sazove neku vrstu pseudo-mirovne konferencije, kao da ne shvata da ovo nije izložba automobila već neverovatno složen razgovor o budućem svetskom poretku", dodala je Zaharova.

Ona je istakla da je Kijev je, uz podršku Sjedinjenih Država i Zapada, tempirao seriju varvarskih terorističkih napada na civile u DNR i LNR da se poklope sa godišnjicom referenduma o samoopredeljenju Donbasa.

Prema rečima šefa DNR Denisa Pušilina, ukrajinske oružane snage su u subotu napale restoran Paradise u Kirovskom okrugu u Donjecku uz pomoć HIMARS MLRS. Usled direktnog pogotka projektila, tri civila su poginula, a još osmoro ljudi je povređeno. Među poginulima su zaposleni u restoranu i dve mušterije. Među žrtvama je dete rođeno 2012. godine, četiri muškarca i tri žene.

Ranije je šef LNR Leonid Pasečnik rekao da su Oružane snage Ukrajine napale skladište nafte u LNR Rovenki. Republičko ministarstvo zdravlja prijavilo je troje mrtvih i osam povređenih. Prema rečima šefa LNR-a, napad na skladište nafte navodno su izvršile rakete ATACMS američke proizvodnje.

"Istražni komitet Rusije je odmah započeo istragu o ovom zločinu Svi koji su umešani i odgovorni za ovaj i druge terorističke napade na teritoriji naše zemlje biće kažnjeni. Moskva je uverena da ma koliko režim Zelenskog u nemoćnom gnevu pokušavao da ometa naš kurs ka obnavljanju istorijske pravde, to neće uspeti. Zajedno ćemo vratiti dugo očekivani mir i rešiti najteže probleme Pobeda će biti naša!", poručila je Zaharova.

Podsetimo, 11. maja 2014. održani su referendumi o statusu regiona u Donjeckoj i Luganskoj oblasti Ukrajine. Postavilo im se jedno pitanje: da li podržavate čin državne nezavisnosti Donjecke i Luganske narodne republike. Državnu nezavisnost Donjecke oblasti podržalo je 89,7% stanovnika. Broj stanovnika Luganske oblasti koji su podržali nezavisnost Luganske Narodne Republike (LNR) iznosio je 96,2%.

Pročitajte OVDE šta Dodik kaže o Srebrenici kao američkoj podvali

Izvor: RT Balkan

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

MIŠA ĐURKOVIĆ: Klan

U nedelju se održavaju lokalni izbori u nizu gradova, od kojih će možda zanimljivo biti u Ni...

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA