Najnovije

ŠTA KAŽE STEJT DEPARTMENT O PROTESTIMA U SRBIJI? Ne čudi nas što je Rusija protiv, jure svoju agendu na srpskom tlu

Pre sedam dana u Beogradu je održan protest protiv "Rio Tinta", a Stejt department se danas oglasio tim povodom.

Američki Stejt department saopštio je da je lažna svaka tvrdnja da se Sjedinjene Američke Države (SAD) mešaju u proteste u Srbiji ili da podržavaju protestne pokrete usmerene protiv Vlade Srbije.

"Ne čudi nas što je Rusija, nasuprot tome, instrumentalizovala proteste da bi ostvarila svoju agendu u Srbiji, kao što to čini širom sveta", navodi se u odgovoru portparola Stejt departmenta za Radio Slobodna Evropa (RSE).

Podsetimo, portparol ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova izjavila je da "analiza trenutne situacije u prijateljskoj Srbiji ukazuje na ponovne pokušaje pojedinih zlonamernih sila da aktiviraju poznati destruktivni arsenal u cilju podrivanja unutrašnje političke situacije u ovoj zemlji".

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić potvrdio je da su ga ruske službe obavestile da se spremaju masovni neredi u pokušaju državnog prevrata.

U Stejt department u odgovoru za RSE ocenjuju da su miran protest i pravo građana da demonstriraju i slobodno govore važan deo demokratije.

Podsećaju i na stav američkih zvaničnika da je "na srpskom narodu i njegovim izabranim liderima" izbor šta raditi dalje sa resursima litijuma.

"Verujemo da ovo Srbiji pruža izuzetnu priliku, pod uslovom da se poštuju ekološki standardi i najbolja svetska praksa. To je odluka koju treba da donese Srbija", zaključuje Stejt department.

Da stav Vašingtona o protestima u Srbiji nije tako neutralan kao što Stejt department tvrdi u odgovoru za RSE pokazao je pomoćnik državnog sekretara za energetiku američkog Stejt departmenta DŽefri Pajat.

"Srpski litijumski projekat 'Jadar' prilika je da se doprinese zelenoj tranziciji i kod kuće i u inostranstvu. To bi osnažilo ekonomiju Srbije i učinilo je liderom u sektoru obnovljivih energija u Evropi", naveo je Pajat na Iksu.

I u ovom oglašavanju Vašington nije propustio priliku da prokomentariše i potpredsednika Vlade Aleksandra Vulina, navodeći da je stav SAD o Vulinu "dobro poznat".

"On je od jula 2023. pod američkim sankcijama, pored ostalog, zbog veza sa Kremljom", navodi se.

"MUNICIJA VEĆ ISPORUČENA" Ukrajinski vojnici zarobljeni u Kurskoj oblasti otkrili plan Kijeva?

Izvor: Rt.rs

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA