Najnovije

Sve Vučićeve laži o Tiršovoj 2

Kada je u ponedeljak, tokom noćne posete, obišao gradilište u Deligradskoj ulici na kome bi trebalo da nikne Tiršova 2, „velelepna klinika najvažnija za decu iz Srbije i iz regiona“, predsednik Srbije Aleksandar Vučić je najavio da će ova investicija vredna 118 miliona evra biti gotova do marta, aprila 2027. godine, pre početka EKSPA.

Naglasio je da je Tiršova 2 obećavana 30 godina, aludirajući na ranije vlasti, kao i da je ona „san generacija“, te da je ponosan što će ova vlast i to da uradi.

Odgovorajući na kritike da je obećavao da će ova klinika biti završena 2022. godine, rekao je da ti koji ga kritikuju nikada nisu napravili nijedan projekat.

Podsetimo, Vučić je 21. septembra 2018. godine izjavio da je dečija bolnica jedan od prioriteta i naveo da je konzervativni rok za završetak radova Tiršove 2 kraj 2022. godine.

„Mi ćemo da pojurimo da to bude šest meseci ranije“, naveo je tada Vučić.

Samo dan posle Vučić, i tadašnji gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić najavljivao je pomenutu bolnicu.

„Idemo po planu i nadam se da ćemo uspeti da to realizujemo u rekordnom roku, jer nam je to važno“, poručio je tada Radojičić.

Isti čovek samo tri godina kasnije, 16. jula 2021. obećava „da ćemo u roku od dve do tri godine imati završenu zgradu“. Malo kasnije, 20. oktobra iste godine Zoran Radojičić saopštava da je počela izgradnja Tiršove 2. Prema njegovim navodima samo prva faza radova (210 dana) košta 6,2 miliona dinara. Dan kasnije u izjavi, koju je i Danas preneo, kaže da misli da su ušli u fazu da će ovaj projekat sigurno biti završen do kraja 2024.

Sledeće obećanje ponovo je dao Vučić, 30. maja 2022. godine kada je obilazio gradilište sa evropskim komesarom za proširenje Oliverom Varheljijem. Izjavio je tada da će radovi na izgradnji Univerzitetske dečije klinike Tiršova 2 biti završeni najkasnije do početka 2025.

„Za dve i po godine napraviti ovako nešto je zaista veliki uspeh. Ovo će biti prvoklasna ustanova. Sve ono što je najbolje na tržištu biće u ovoj bolnici. Sve će u njoj biti nemačko od opreme“, rekao je tada Vučić i dodao da će ova dečija bolnica „biti veća od fudbalskog igrališta“,

„Ovaj projekat je zavredeo ogromnu pažnju EU. Oni će dati 35 miliona evra poklona da bismo mi izgradili ovu velelepnu bolnicu, to je ogromna vrednost njihove podrške. Zgrada će biti najmodernije uređena, u njoj ćemo sve najmodernije tehnologije koristiti za lečenje naše dece“, rekao je Vučić, podsetivši da su se u Skupštini Srbije još 1989. godine „složili da je potrebna nova bolnica“, ali da je taj projekat tek sada realizovan.

Prošle godine o Tiršovoj 2 pričao je i bivši ministar za javna ulaganja Marko Blagojević, koga je u ovom mandatu Vlade nasledio Darko Glišić, koji sada sa Vučićem obilazi gradilište.

„Rok za izgradnju je tri godine. Nakon toga sledi opremanje tog objekta, što znači da očekujem da novi objekat bude pušten u rad i primi svoje prve pacijente do kraja 2026. godine“, naveo je Blagojević, 6. marta prošle godine, odgovarajući na pitanja novinara.

Inače, u martu prošle godine potpisan je sporazum između Srbije i EU u Parizu o grantu u iznosu od 35 miliona evra za izgradnju dečije bolnice Tiršova 2. Bolnica bi trebalo da pruža usluge u skladu sa evropskim standardima.

Prolongiranje i odlaganje Tiršove 2, ako pogledamo po izjavama političara, išlo je do dogo da ispada da će ova dečija bolnica prve pacijente da primi pre nego što bude i završena.

Komentarišući Vučićevu noćnu kontrolu gradilišta, narodna poslanica Stranke slobode i pravde (SSP) Mila Popović, koja je i ranije ukazivala na “pusta” SNS obećanja o Tiršovoj 2, izjavila je da predsednik „izmišlja posete kako bi se slikao„.

“Umesto da ga je sramota i da se javno izvini građanima Srbije i roditeljima koji spavaju na stolicama pored dečijih kreveta, dok su deca na lečenju, dok je Tiršova 2 na čekanju još od prve najave u 2018. godini, Vučić sada najavljuje obilazak radova i to usred noći, radi promocije i da bi pokrio štetu koju vlast trpi posle objavljenih snimaka iz dečije sobe bolnice u Pančevu“, navela je Popović.

Ako bi, kako je ocenila, vladajuća stranka zaista mislila o zdravlju dece, ne bi im glavni projekti u državi bile izgradnja stadiona u Leskovcu, Zaječaru i Loznici, niti izgradnja nacionalnog stadiona u Beogradu.

U poslednjem obilasku gradilišta u Deligradskoj ulici u Beogradu Vučić je potencirao na tome da je zdravlje ljudi najvažnije i da država zato i ulaže ogroman novac u zdravstvo, navodeći da oko 4,6 milijardi evra ide u infrstrukturne radove i lečenje. Najavio je da će gradilište Tiršove 2 raditi u tri smene, sve dok vremenski uslovi dozvoljavaju.

Nova bolnica će, kako prenosi RTS, zameniti postojeću zgradu, koja će najverovatnije biti prenamenjena u odeljenje za palijativnu dečju medicinu, smeštaj za roditelje pratioce, ili kombinaciju obe ove namene.

Dr Dragan Delić, predsednik Odbora za zdravstvo Srbija Centar, kaže za Danas da uvek podržava da se stvore bolji uslovi za decu i lekare koji rade u zadravstvenim ustanovama, ali da ostaju mnoga pitanja na koja javnost treba da dobije odgovore.

– Sama ideja stručno, etički, medicinski apsolutno stoji i to je nešto što je neophodno u 21. veku – napraviti jednu moderniju, savremeniju i kadrovski zbrinutu zdravstvenu ustanovu, pogotovo namenjenu lečenju dece. To se ne dovodi u sumnju. Drugo pitanje je cena svega toga, hronologije vremena, efikasnosti. Kao lekar nisam kompetentan da tumačim zašto se toliko čekalo na početak, gde su bili problemi, ko to realizuje, s kojim novcem – mi o tome ništa ne znamo. To bi trebalo da se kaže. Generalno, sve što se radi u našoj zemlji radi se prolongirano, odloženo, sa probijanjem rokova, pa čak ni sam predsednik Vučić ne može da zna da li će baš biti 2027. iako on voli da daje datume i datume – kaže sagovornik Danasa.

Ističe da ulaganje u zdravstvo nije potrošnja, već najbolja investicija za razvoj nekog društa.

– Nije dilema da li treba odvajati sredstva za zdravstvo, treba čak i više, ali pitanje prioriteta i stručne opravdanosti generalno ostaje otvoreno, jer sve se radi netransparentno – dodaje Delić. Kao primere stručno neopravdane investicije izdvaja fabriku Sinofarm vakcina vrednu 46 miliona evra, koja danas stoji ili 1.200 respiratora, dok nam je u najvećem piku zaražavanja bilo neophodno samo 400.

Ruše se kijevske domine: Ruska državna zastava nad donbaskim NJujorkom (FOTO/MAPA)

Izvor: Danas

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA