Najnovije

STRAŠAN UDAR PRIŠTINE: Oko 80 odsto viđenijih Srba završilo – na spisku

Udar na Srpsku listu iz Prištine klasičan je predizborni pokušaj da se protivnik diskredituje i da se umesto njega postave kandidati po volji Pištine ali ne i srpskog naroda na KiM, smatra politikolog sa KiM Aleksandar Gudžić.

Predsednici Privremenih organa na Kosovu i Metohiji dobili su pozive da se jave na saslušanje u regionalnu kosovsku policijsku jedinicu na severu KiM, zbog navodnih falsifikovanja iskaza.

Priština „demonstrira“ svoju demokratiju

Među njima su Igor Simić i Milan Radojević, a prema rečima potpredsednika Srpske liste Dragiše Milovića poznato je da se negde oko 80 viđenijih Srba sa KiM nalazi spisku za hapšenje.

Politikolog sa Kosova i Metohije Aleksandar Gudžić smatra da je sve ovo samo u sklopu nastavka torture koju Srbi na KiM trpe od strane Aljbina Kurtija.

„Ovo je još jedna u nizu potvrda da je demokratija suspendovana. Zvanična Priština je odlučila da suspenduje demokratiju i da za Srbe mogućnost izbora ni u političkom smislu – ne postoji,“ ocenjuje Gudžić.

Drugim rečima, napominje naš sagovornik, Priština ne želi da Srbi imaju svoje legitimne predstavnike, već želi da im ona nametne svoje.
Diskreditovati sadašnje, nametnuti svoje

„Aljbin Kurti i klika okupljena oko njega smatraju da oni mogu najbolje da odrede ko će biti predstavnik Srba i ko Srbe može da predstavlja… Jer, ako su neke nepravilnosti postojale, u šta sumnjam, one su mogle biti rešene na drugačiji način, a ne ovako,“ smatra naš sagovornik.

Međutim, napominje Gudžić, jasno je da Kurti želi da do kraja iskoristi svoje pozicije i da nad Srbima izvrši maksimalan psihološki pritisak, a sve sa jednim ciljem.

„Bojim se da je ovo što radi Priština pokušaj da kompromituje, diskredituje i spreči srpski narod okupljen oko Srpske liste da se kandiduju na predstojećim kosovskim izborima,“ uveren je Gudžić.

On podseća da Prištinu čekaju u februaru 2025. Parlamentarni, a moguće i opšti izbori i da oni na svaki način žele da iskoriste vreme koje imaju da bukvalno slome otpor među Srbima, ali veruje da im to neće poći za rukom.

Kurti ne bira način da izbaci Srbe iz igre

Milović je u video uključenju za RTS naveo da Srbi na KiM trpe svakodnevni psihološki pritisak, to je sve jedan politički montiran proces kako bi se poslala poruka ljudima da nisu ovde sigurni i da nemaju perspektivu.

On je istakao da je situacija na terenu ''izuzetno teška'', da vladaju velika napetost i neizvesnost, kao i zabrinutost za to, šta sledeće mogu da urade vlasti u Prištini i premijer privremenih prištinskih institucija.

Ne treba zaboraviti da je Priština pokušala da Srpsku listu posle događaja u Banjskoj proglasi za terorističku, ali da tada nije imala od zapada zeleno svetlo za tako nešto.

OPLEO BAŠ JAKO: Jadno i bedno, Dodik reagovao na iznenadni dolazak Šmita u Banjaluku

Izvor: Sputnik.rs
 

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA