Најновије

Како Хути из Јемена пркосе светским силама

Хути су племенска милиција из далеке земље коју многи Американци не могу ни да  пронађу на мапи. Али они имају моћ да поткопају светско тржиште. Већ три месеца ови герилци испаљују ракете и дронове на трговачке бродове у Црвеном мору што је рапидно подигло цене осигуравача и поново изменило мапу светских бродских рута. Ројтерс је известио да је премија ризика за бродове који плове у региону скочила за више од 40 одсто само у протеклој недељи.

Хути паметно проналазе слабости моћних сила, пише „Вашингтон пост”. Они контролишу уски мореуз у Црвено море, који већ ремети глобални ланац снабдевања, што посебно погађа Сједињене Државе.

Протест и одмазда

Хути су почели да нападају бродове у Црвеном мору и Аденском заливу од новембра 2023. у знак протеста против израелских акција у Појасу Газе. У ноћи 12. јануара, САД и Велика Британија су покренуле напад на циљеве Хут. Бела кућа је саопштила да је напад, изведен у областима земље под контролом кретања, био дефанзивне природе. Хусеин ал-Ези, заменик министра спољних послова у влади Ансар Алаха, рекао је да ће САД и Велика Британија скупо да плате за тај напад.

Стране настављају да ударају једна другу.

Америчке војне претње нису зауставиле Хуте. Нападе није зауставила коалиција од више од 20 земаља на челу са Сједињеним Државама, названа „Чувар просперитета“

Џон Кирби, координатор за стратешке комуникације у Савету за националну безбедност Беле куће, рекао је да америчке снаге изводе ударе на положаје Хута у Јемену.

Русија је наравно осудила ударе САД и Британије на Јемен и назвала их нелегитимним.

Акције Сједињених Држава и Велике Британије у Црвеном мору крше Повељу УН и шире сукоб у Појасу Газе и широм региона, изјавила званична представница Министарства спољних послова Русије Марија Захарова.

Модерни герилци

Без обзира на нападе, Хути су ухватили „уско грло“. Они контролишу уски мореуз у Црвено море, омогућавајући им да поремете глобални ланац снабдевања на овој рањивој локацији.

Прави мајстори модерног герилског ратовања, Хути су вешти у проналажењу слабости моћнијих сила. Саудијска Арабија и Уједињени Арапски Емирати су у рату са њима од 2014. године. УАЕ су одустали 2020. године, а прошле године су Саудијци пристали на мировни споразум, након чега су се Хути још више охрабрили. То су чврсти и искусни борци које Иран обучава и снабдева оружјем и обавештајним подацима. И настанили су се у близини једног од стратешки најважнијих водених путева света.

Ко се боји Хута још?

Чини се да лидери Хути схватају да што дубље увлаче Сједињене Државе у сукоб, то је њихов утицај на глобалну економију већи. Дакле, лекција овог необјављеног рата: чак и са својом огромном економском моћи, Сједињене Државе зависе од глобалне трговине и финансијских токова и посебно су рањиве на економске нападе наизглед малих група као што су Хути.

Али бизаран мали рат код обала Јемена са потенцијално огромним последицама по глобалну трговину послужио је као оштар подсетник на крхкост логистичке мреже. Великани светске економије принуђени су да држе на оку далеко уско грло у мореузу Баб ел-Мандеб, где садашњи систем очигледно слаби.

Побуњеници Хути су обећали да ће наставити с нападима "све док не престане израелска агресија".

Њихове акције подражавају улогу либанске групе Хезболах коју подржава Иран, која је напала израелске положаје на либанској граници, и ирачке милиције, које су напале америчке циљеве у Ираку и Сирији.

"Ако Газа не добије храну и лекове који су јој потребни, сви бродови у Црвеном мору који путују у израелске луке, без обзира на њихову националност, биће на мети наших оружаних снага", изјавио је портпарол побуњеника.

Слоган Хутија је: "Смрт Америци, смрт Израелу, проклетство Јеврејима и победа исламу".

Има ли назад? "Ми - Глас из народа" одговорили Јерковићу

Извор: Политика

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Најновије вести - Правда

Најновије вести - Ратни извештаји

Urbancube