Најновије

Трећа Србија даровала Бањалуци споменик Светог Стефана Немање

БАЊАЛУКА - Данас, 10. октобра 2014. године у Бања Луци је откривен споменик Стефану Немањи, иначе донација Фонда Достојанство који је основан од стране Треће Србије, стоји у саопштењу Треће Србије.
Додик и Паровић (Фото: Трећа Србија)

Додик и Паровић (Фото: Трећа Србија)

Свечаном откривању споменика присуствовао је Мирослав Паровић, председник Треће Србије, Милорад Додик, председник Републике Српске, градоначелник Новог Сада Милош Вучевић, градоначелник Бања Луке Слободан Гаврановић, док је споменик освештао његова светост Патријарх Иринеј. – Прошло је девет векова од рођења Стефана Немања, утемељитеља прве српске независне државе и творца српске државотворне филозофије. Карађорђе и Милош су, руковођени управо том филозофијом и тим наслеђем, пре више од два века створили другу независну српску државу. Данас, у трећем миленијуму, ми као народ имамо и праву и обавезу да по трећи пут изградимо јаку, независну и стабилну српску државу на Балкану – рекао је Паровић и истакао да је за тај подухват потребан ослонац, а да је споменик утемељитељу српске државности управо камен темељац таквог пројекта. Он је нагласио да је Република Српска постала симболички и суштински центар српске слободарске идеје и друга матица за наш народ, али и да је „правда Божија што је овај споменик баш у Бања Луци, јер су народ и вођство Српске то својом жртвом и трудом заслужили“.
Прочитајте још:Вучић: Увек уз Републику Српску, а у изборе се нисмо нити ћемо се мешати!
Председник Републике Српске Милорад Додик говорио је о значају Стефана Немање и овог споменика, истакавши како ће се трудити да „Република Српска у будућности буде што мање ентитет, а што више држава“. Он је нагласио да ће до тог циља доћи легалним и легитимним путем, али и да ће Република Српска постати регионални синоним за стабилност, мир, државност, достојанство, запошљавање… Градоначелник Бања Луке Слободан Гаврановић захвалио се Фондацији Достојанство, Трећој Србији и Новом Саду за сарадњу и помоћ, а градоначелник Новог Сада Милош Вучевић истакао је како му је драго да је сарадња ова два града све интезивнија и конкрентнија, подсетивши да ниједан град у Србији и Републици Српској до сада није имао споменик посвећен Стефану Немањи. Споменик је освештао његова светост Патријарх Иринеј, који је окупљеним грађанима говорио о животу, раду и аманету Стефана Немање и Светог Саве, као и других представника лозе Немањића. Извор: Правда

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА