Najnovije

Treća Srbija darovala Banjaluci spomenik Svetog Stefana Nemanje

BANJALUKA - Danas, 10. oktobra 2014. godine u Banja Luci je otkriven spomenik Stefanu Nemanji, inače donacija Fonda Dostojanstvo koji je osnovan od strane Treće Srbije, stoji u saopštenju Treće Srbije.
Dodik i Parović (Foto: Treća Srbija)

Dodik i Parović (Foto: Treća Srbija)

Svečanom otkrivanju spomenika prisustvovao je Miroslav Parović, predsednik Treće Srbije, Milorad Dodik, predsednik Republike Srpske, gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević, gradonačelnik Banja Luke Slobodan Gavranović, dok je spomenik osveštao njegova svetost Patrijarh Irinej. – Prošlo je devet vekova od rođenja Stefana Nemanja, utemeljitelja prve srpske nezavisne države i tvorca srpske državotvorne filozofije. Karađorđe i Miloš su, rukovođeni upravo tom filozofijom i tim nasleđem, pre više od dva veka stvorili drugu nezavisnu srpsku državu. Danas, u trećem milenijumu, mi kao narod imamo i pravu i obavezu da po treći put izgradimo jaku, nezavisnu i stabilnu srpsku državu na Balkanu – rekao je Parović i istakao da je za taj poduhvat potreban oslonac, a da je spomenik utemeljitelju srpske državnosti upravo kamen temeljac takvog projekta. On je naglasio da je Republika Srpska postala simbolički i suštinski centar srpske slobodarske ideje i druga matica za naš narod, ali i da je „pravda Božija što je ovaj spomenik baš u Banja Luci, jer su narod i vođstvo Srpske to svojom žrtvom i trudom zaslužili“.
Pročitajte još:Vučić: Uvek uz Republiku Srpsku, a u izbore se nismo niti ćemo se mešati!
Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik govorio je o značaju Stefana Nemanje i ovog spomenika, istakavši kako će se truditi da „Republika Srpska u budućnosti bude što manje entitet, a što više država“. On je naglasio da će do tog cilja doći legalnim i legitimnim putem, ali i da će Republika Srpska postati regionalni sinonim za stabilnost, mir, državnost, dostojanstvo, zapošljavanje… Gradonačelnik Banja Luke Slobodan Gavranović zahvalio se Fondaciji Dostojanstvo, Trećoj Srbiji i Novom Sadu za saradnju i pomoć, a gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević istakao je kako mu je drago da je saradnja ova dva grada sve intezivnija i konkrentnija, podsetivši da nijedan grad u Srbiji i Republici Srpskoj do sada nije imao spomenik posvećen Stefanu Nemanji. Spomenik je osveštao njegova svetost Patrijarh Irinej, koji je okupljenim građanima govorio o životu, radu i amanetu Stefana Nemanje i Svetog Save, kao i drugih predstavnika loze Nemanjića. Izvor: Pravda

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

MIŠA ĐURKOVIĆ: Klan

U nedelju se održavaju lokalni izbori u nizu gradova, od kojih će možda zanimljivo biti u Ni...

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA