Најновије

Адвокати: Ми нисмо против бележништва

БЕОГРАД - Адвокатска комора Србије (АКС) поновила је данас да адвокатура није против увођења јавног бележништва и да су протести наступили јер се Законом о јавном бележништву и пратећим прописима "практично поништио Закон о облигационим однисима".
Адвокати одговорили Селаковићу (Фото: houseoftens.be)

Адвокати одговорили Селаковићу (Фото: houseoftens.be)

Како је саопштено из АКС, Законом о јавном бележништву и пратећим прописима укинуте су приватне исправе као облик закључивања приватних послова, односно различитих уговора, чиме се практично поништава Закон о облигационим односима. Адвокатура захтева да се сви уговори које су грађани закључивали и оверавали у суду до 1. септембра ове године и даље оверавају на исти начин - искључиво и само овером потписа код јавног бележника што, како се истиче, не постоји у Закону о јавном бележништву. "Уколико грађани желе да приватну исправу, односно уговор, претворе у јавну потребна је специјална врста овере, солемнизација, која подразумева додавање посебног документа који потврђује садржину уговора и потписе. У односу на уговоре који су до сада закључивани пред судијом, сматрамо да суд сам треба да оцени да ли ће те послове поверити јавним бележницима", истиче се у саопштењу. Српски адвокати додају и да се форма и облик, односно начин овере, утврђује посебним законима (Породични закон, Закон о наслеђивању, Закон о облигационим односима...), а не Законом о јавном бележништву. "Све наведено, укључујући укидање монопола, није садржано у предлогу Владе Србије за измене прописа који се односе на јавно бележништво и који је достављен Скупштини Србије на усвајање па су предложене измене деклараторне, а не суштинске и усмерене ка довођењу јавности у заблуду", истичу адвокати. Они су указали на чињеницу да је једна од измена предлог да 30 одсто своје награде бележници уплаћују на посебан рачун буџета "чиме је очигледно да постоје посебни интереси између јавних бележника и одређених интересних група".
Прочитајте још:Србија за гас дужна Русији чак 200 милиона!Јавни дуг Србије скочио на чак 70 одсто бруто друштвеног производа!
"Протест адвоката допринео је рушењу овог концепта и бар део средстава вратио у буџет Републике Србије", закључила АКС. Адвокати су већ 52 дана у штрајку у целој Србији. Они у понедељак нису прихватили предлог Министарства за измене Закона о јавним бележницима, јер нису у складу за њиховим захтевима и наставили су протест. Адвокати у целој Србји по препоруци АКС током обуставе рада не иду на суђења, као ни на саслушања у полицији и тужилаштву. Влада Србије је јуче на седници усвојила Предлог Министарства правде за измене Закона о јавном бележништву и Закона о промету непокретности којима се укида екслузивност јавних бележника за састављање уговора о промету непокретности. Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА