Најновије

Премијер Кине стигао у Београд

БЕОГРАД – Премијер Кине Ли Кећијанг допутовао је око 20 сати у Београд, где ће учествовати на Трећем Самиту Кине и 16 земаља Централне и Источне Европе (ЦЕЕ) и имати билатералне разговоре са српским државним врхом.
Премијер Кине (Фото: Викимедиа)

Премијер Кине (Фото: Викимедиа)

Посета Ли Кећијанга је прва посета једног кинеског премијера престоници Србије након 28 година. Председника кинеске владе на аеродрому је дочекао домаћин, српски премијер Александар Вучић. Ли и Вучић су на аеродрому имали и први краћи састанак. Како је предвиђено планом посете, Ли ће сутра учествовати на самиту, а у среду и четвртак ће имати билатералне сурете са српским руководством и отворити мост Земун-Борча чију су изградњу финансирале кинеске компаније. Главни мото самита, који се одржава сутра и прекосутра, јесте „Нови мотор, нова снага, нова платформа” и на њему ће се, укључујући и пратеће догађаје, окупити 1.350 учесника. Посету кинеског председника Владе и рад самита пратиће 1.100 новинара из 110 српских и страних редакција. Поред домаћина, премијера Србије Александра Вучића, и премијера Кине Ли Кећијанга, београдски скуп окупиће председнике влада још 14 земаља учесница, док ће хрватску делегацију предводити први потпредседник владе. Сутра су предвиђени билатерални састанци учесника, а поподне ће бити одржан Четврти економски форум у „Сава центру”, а почеће, како је планирано, у 16.00 часова. Званично отварање Трећег Самита Кине и земаља Централне и Источне Европе је у 17.00 часова, а поздравне говоре одржаће премијери Вучић и Ли. Након састанка предвиђено је обраћање медијима два премијера, након чега ће бити приређена свечана вечера као и пријем за учеснике. У среду, 17. децембра, биће одржан састанак премијера Кине, Србије, Мађарске и Македоније, на којем ће се разговарати о изградњи пруге Будимпешта - Београд.
Прочитајте још:Могерини: Надам се дијалогу Београда и Приштине у јануару после празника
Среда поподне предвиђена је за састанке у оквиру званичне посете премијера Кине Србији, а први је разговор Ли-Вучић. Српска и кинеска страна требало би да потпишу низ споразума који су у припреми, а потом ће се премијери Кине и Србије обратити новинарима. Кинески премијер састаће се 18. децембра са председником Србије Томиславом Николићем, а затим ће делегације Кине и Србије присуствовати свечаности отварања моста Земун-Борча коју гради кинески партнер. Председнику Владе НР Кине, градоначелник Београда Синиша Мали доделиће звање почасног грађанина српске престонице. Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА