Najnovije

Premijer Kine stigao u Beograd

BEOGRAD – Premijer Kine Li Kećijang doputovao je oko 20 sati u Beograd, gde će učestvovati na Trećem Samitu Kine i 16 zemalja Centralne i Istočne Evrope (CEE) i imati bilateralne razgovore sa srpskim državnim vrhom.
Premijer Kine (Foto: Vikimedia)

Premijer Kine (Foto: Vikimedia)

Poseta Li Kećijanga je prva poseta jednog kineskog premijera prestonici Srbije nakon 28 godina. Predsednika kineske vlade na aerodromu je dočekao domaćin, srpski premijer Aleksandar Vučić. Li i Vučić su na aerodromu imali i prvi kraći sastanak. Kako je predviđeno planom posete, Li će sutra učestvovati na samitu, a u sredu i četvrtak će imati bilateralne surete sa srpskim rukovodstvom i otvoriti most Zemun-Borča čiju su izgradnju finansirale kineske kompanije. Glavni moto samita, koji se održava sutra i prekosutra, jeste „Novi motor, nova snaga, nova platforma” i na njemu će se, uključujući i prateće događaje, okupiti 1.350 učesnika. Posetu kineskog predsednika Vlade i rad samita pratiće 1.100 novinara iz 110 srpskih i stranih redakcija. Pored domaćina, premijera Srbije Aleksandra Vučića, i premijera Kine Li Kećijanga, beogradski skup okupiće predsednike vlada još 14 zemalja učesnica, dok će hrvatsku delegaciju predvoditi prvi potpredsednik vlade. Sutra su predviđeni bilateralni sastanci učesnika, a popodne će biti održan Četvrti ekonomski forum u „Sava centru”, a počeće, kako je planirano, u 16.00 časova. Zvanično otvaranje Trećeg Samita Kine i zemalja Centralne i Istočne Evrope je u 17.00 časova, a pozdravne govore održaće premijeri Vučić i Li. Nakon sastanka predviđeno je obraćanje medijima dva premijera, nakon čega će biti priređena svečana večera kao i prijem za učesnike. U sredu, 17. decembra, biće održan sastanak premijera Kine, Srbije, Mađarske i Makedonije, na kojem će se razgovarati o izgradnji pruge Budimpešta - Beograd.
Pročitajte još:Mogerini: Nadam se dijalogu Beograda i Prištine u januaru posle praznika
Sreda popodne predviđena je za sastanke u okviru zvanične posete premijera Kine Srbiji, a prvi je razgovor Li-Vučić. Srpska i kineska strana trebalo bi da potpišu niz sporazuma koji su u pripremi, a potom će se premijeri Kine i Srbije obratiti novinarima. Kineski premijer sastaće se 18. decembra sa predsednikom Srbije Tomislavom Nikolićem, a zatim će delegacije Kine i Srbije prisustvovati svečanosti otvaranja mosta Zemun-Borča koju gradi kineski partner. Predsedniku Vlade NR Kine, gradonačelnik Beograda Siniša Mali dodeliće zvanje počasnog građanina srpske prestonice. Izvor: Tanjug

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA