Најновије

Српски члан Председништва БиХ: Нећемо дозволити да БиХ уведе санкције Русији

        БАЊАЛУКА - Гласање сталне делегације Парламента БиХ у Парламентарној скупштини Савета Европе у вези са Русијом и Украјином показало је какво је стање у БиХ у којој нико никога не признаје, не пита и не прихвата заједничке ставове - рекао је Небојша Радмановић који у Председништву БиХ заступа Републику Српску. Наиме, мада је требало да због нејдинства у овом питању БиХ делегација изостане са седнице, Бошњаци су мимо става српског члана Председништва БиХ, које је надлежно за спољну политику, гласали за избацивање Русије из Савета Европе. Према речима Радмановића јединствен став о овом питању БиХ никада неће моћи да постигне, што значи да ће представици Републике Српске у органима власти на заједничком нивоу БиХ никада неће пристати на увођење санкција Русији.
Небојша Радмановић (Фото: Глас Српске)

Небојша Радмановић (Фото: Глас Српске)

- Председништво БиХ једино је надлежно за вођење спољне политике, а сви су умислили да могу да воде спољну политику, да њихова ријеч буде важна - каже Радмановић у интервјуу бањолучком дневном листу "Глас Српске".

* ГЛАС: Како коментаришете то што су три члана сталне делегације Парламента БиХ у Парламентарној скупштини Савјета Европе поступила супротно ставу Предсједништва БиХ о украјинској кризи и гласали за то да Руској Федерацији буде онемогућено гласање у тој европској институцији?РАДМАНОВИЋ: Гласање је показало какво је стање у БиХ. Да нико никога не признаје, не пита, не прихвата заједничке ставове, а онда се неки други означавају као кривци за то. Предсједништво БиХ једино је надлежно за вођење спољне политике и било је сасвим нормално да наши делегати у Парламентарној скупштини Савјета Европе прочитају ставове Предсједништва и да тако гласају. Ми њима не можемо то да наредимо, јер је начин избора сасвим други. Али због коректности према БиХ они су требало да слиједе став Предсједништва који је био против гласања за санкције Русији. Нажалост, не видим да ће се те ствари убудуће поправити. За сваку осуду је такав став чланова парламентарне делегације у Савјету Европе, јер не одражава стање у БиХ које је ријешио Устав БиХ, а то је начин доласка до таквих ставова. * ГЛАС: Послије састанка Савјета министара иностраних послова ЕУ, на коме су донесени закључци о БиХ, о томе је мало говорено. Шта они значе?РАДМАНОВИЋ: ЕУ се коначно почела озбиљније бавити БиХ иако закључци Савјета министара иностраних послова ЕУ не уливају неку посебну наду. Из њих можемо закључити да је посљедњих година и из Европе према БиХ вођена погрешна политика, што је једна велика новина. Основни закључци који говоре о потреби бржег економско-социјалног развоја БиХ нису конкретни, не показују на који би начин ЕУ или њени органи могли да помогну БиХ. То је крај мандата једне Европске комисије која је покушала да искористи сам тај крај да каже неколико реченица о БиХ које не значе ништа у суштинском напретку, бар не у овој години. Коментари који су дошли из представништва Европске комисије у БиХ који кажу да се сад показује да Европа нема алтернативу, изгледају потпуно смијешно у овом моменту. Из БиХ, у конкретним односима с ЕУ, неће ништа бити у току 2014. године. Озбиљне ствари ће кренути тек почетком 2015. године након формирања нових сазива власти у БиХ. Чланови Сталне делегације БиХ у Парламентарној скупштини Савета Европе Саша Магазиновић (СДП БиХ), Исмета Дервоз (СББ) и Сенад Шепић (СДА) гласали су јуче за резолуцију којом је руским делегатима одузето право гласа у овој институцији до краја 2014. године.

 Бошњаци против Русије, Срби из РС изостали са гласања

Делегат из СНСД-а Милица Марковић, која је због обавеза напустила заседање пре гласања, потврдила је за Пресс РС да је осталим члановима делегације раније рекла да ће гласати против и да сматра да би они у најмању руку требало да буду уздржани. Она додаје да су се бошњачки делегати с тим сложили, али да су после њеног одласка са заседања ипак гласали за резолуцију против Русије. - Свој став да будем против образложила сам тиме што је Русија имала коректан однос према БиХ у октобру прошле године, када је било речи о БиХ, као и због тога што је Русија један од најважнијих инвеститора у БиХ, а да и не говорим о томе да БиХ има велики дуг за гас према Русији - каже Марковићева. Она додаје да је "између редова сазнала и да је амбасадор БиХ сугерисао делегатима из Босне и Херцеговине да не иду на седницу и да уопште не гласају", истичући да су се делегати бошњачких странака оглушили и о ту сугестију. Марковићева је објаснила и да је шеф делегације Русије у ПССЕ Алексеј Пушков након гласања рекао да ће руска делегација са руководством Русије размотрити могућност да руски посланици сами напусте Савет Европе, јер је њихово чланство постало фиктивно и бесмислено.

Србин из западног Сарајева гласао за санкције, као и наш Илић

С друге стране, Саша Магазиновић, иначе Србин у Социјалдемократској партији странци коју води Бошњак Златко Лагумџија и коју већином чине Бошњаци, изјавио је да за њега није било дилеме и да је подржао предложене санкције.

- Те санкције су својеврсна реакција на последња дешавања у Украјини, уз нагласак да се дијалог са Русијом мора наставити, јер други начини решавања овог проблема нису прихватљиви за Савет Европе. Ово је порука и многима у БиХ, јер ко има бар мало политичког слуха, схватиће да нико нема право силом прекрајати границе, ни цртати нове карте засноване на етничком принципу. Таква политика никада неће добити европску подршку - оценио је Магазиновић.

Посланик Србије Владимир Илић из УРС, као и потпредседнице ДС Наташа Вучковић и Весна Марјановић

гласали су у Савету Европе за избацивање Русије из Савета Европе не обазирући се  на званични став Владе да Србија неће учествовати у увођењу санкција Русији.

Извор: Глас Српске, PressRS, Правда    

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Филантропи из европе

Звоњење на вратима.Човек отвара врата и види на прагу како стоји особа са киселим изразом ...

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА