Najnovije

Srpski član Predsedništva BiH: Nećemo dozvoliti da BiH uvede sankcije Rusiji

        BANJALUKA - Glasanje stalne delegacije Parlamenta BiH u Parlamentarnoj skupštini Saveta Evrope u vezi sa Rusijom i Ukrajinom pokazalo je kakvo je stanje u BiH u kojoj niko nikoga ne priznaje, ne pita i ne prihvata zajedničke stavove - rekao je Nebojša Radmanović koji u Predsedništvu BiH zastupa Republiku Srpsku. Naime, mada je trebalo da zbog nejdinstva u ovom pitanju BiH delegacija izostane sa sednice, Bošnjaci su mimo stava srpskog člana Predsedništva BiH, koje je nadležno za spoljnu politiku, glasali za izbacivanje Rusije iz Saveta Evrope. Prema rečima Radmanovića jedinstven stav o ovom pitanju BiH nikada neće moći da postigne, što znači da će predstavici Republike Srpske u organima vlasti na zajedničkom nivou BiH nikada neće pristati na uvođenje sankcija Rusiji.
Nebojša Radmanović (Foto: Glas Srpske)

Nebojša Radmanović (Foto: Glas Srpske)

- Predsedništvo BiH jedino je nadležno za vođenje spoljne politike, a svi su umislili da mogu da vode spoljnu politiku, da njihova riječ bude važna - kaže Radmanović u intervjuu banjolučkom dnevnom listu "Glas Srpske".

* GLAS: Kako komentarišete to što su tri člana stalne delegacije Parlamenta BiH u Parlamentarnoj skupštini Savjeta Evrope postupila suprotno stavu Predsjedništva BiH o ukrajinskoj krizi i glasali za to da Ruskoj Federaciji bude onemogućeno glasanje u toj evropskoj instituciji?RADMANOVIĆ: Glasanje je pokazalo kakvo je stanje u BiH. Da niko nikoga ne priznaje, ne pita, ne prihvata zajedničke stavove, a onda se neki drugi označavaju kao krivci za to. Predsjedništvo BiH jedino je nadležno za vođenje spoljne politike i bilo je sasvim normalno da naši delegati u Parlamentarnoj skupštini Savjeta Evrope pročitaju stavove Predsjedništva i da tako glasaju. Mi njima ne možemo to da naredimo, jer je način izbora sasvim drugi. Ali zbog korektnosti prema BiH oni su trebalo da slijede stav Predsjedništva koji je bio protiv glasanja za sankcije Rusiji. Nažalost, ne vidim da će se te stvari ubuduće popraviti. Za svaku osudu je takav stav članova parlamentarne delegacije u Savjetu Evrope, jer ne odražava stanje u BiH koje je riješio Ustav BiH, a to je način dolaska do takvih stavova. * GLAS: Poslije sastanka Savjeta ministara inostranih poslova EU, na kome su doneseni zaključci o BiH, o tome je malo govoreno. Šta oni znače?RADMANOVIĆ: EU se konačno počela ozbiljnije baviti BiH iako zaključci Savjeta ministara inostranih poslova EU ne ulivaju neku posebnu nadu. Iz njih možemo zaključiti da je posljednjih godina i iz Evrope prema BiH vođena pogrešna politika, što je jedna velika novina. Osnovni zaključci koji govore o potrebi bržeg ekonomsko-socijalnog razvoja BiH nisu konkretni, ne pokazuju na koji bi način EU ili njeni organi mogli da pomognu BiH. To je kraj mandata jedne Evropske komisije koja je pokušala da iskoristi sam taj kraj da kaže nekoliko rečenica o BiH koje ne znače ništa u suštinskom napretku, bar ne u ovoj godini. Komentari koji su došli iz predstavništva Evropske komisije u BiH koji kažu da se sad pokazuje da Evropa nema alternativu, izgledaju potpuno smiješno u ovom momentu. Iz BiH, u konkretnim odnosima s EU, neće ništa biti u toku 2014. godine. Ozbiljne stvari će krenuti tek početkom 2015. godine nakon formiranja novih saziva vlasti u BiH. Članovi Stalne delegacije BiH u Parlamentarnoj skupštini Saveta Evrope Saša Magazinović (SDP BiH), Ismeta Dervoz (SBB) i Senad Šepić (SDA) glasali su juče za rezoluciju kojom je ruskim delegatima oduzeto pravo glasa u ovoj instituciji do kraja 2014. godine.

 Bošnjaci protiv Rusije, Srbi iz RS izostali sa glasanja

Delegat iz SNSD-a Milica Marković, koja je zbog obaveza napustila zasedanje pre glasanja, potvrdila je za Press RS da je ostalim članovima delegacije ranije rekla da će glasati protiv i da smatra da bi oni u najmanju ruku trebalo da budu uzdržani. Ona dodaje da su se bošnjački delegati s tim složili, ali da su posle njenog odlaska sa zasedanja ipak glasali za rezoluciju protiv Rusije. - Svoj stav da budem protiv obrazložila sam time što je Rusija imala korektan odnos prema BiH u oktobru prošle godine, kada je bilo reči o BiH, kao i zbog toga što je Rusija jedan od najvažnijih investitora u BiH, a da i ne govorim o tome da BiH ima veliki dug za gas prema Rusiji - kaže Markovićeva. Ona dodaje da je "između redova saznala i da je ambasador BiH sugerisao delegatima iz Bosne i Hercegovine da ne idu na sednicu i da uopšte ne glasaju", ističući da su se delegati bošnjačkih stranaka oglušili i o tu sugestiju. Markovićeva je objasnila i da je šef delegacije Rusije u PSSE Aleksej Puškov nakon glasanja rekao da će ruska delegacija sa rukovodstvom Rusije razmotriti mogućnost da ruski poslanici sami napuste Savet Evrope, jer je njihovo članstvo postalo fiktivno i besmisleno.

Srbin iz zapadnog Sarajeva glasao za sankcije, kao i naš Ilić

S druge strane, Saša Magazinović, inače Srbin u Socijaldemokratskoj partiji stranci koju vodi Bošnjak Zlatko Lagumdžija i koju većinom čine Bošnjaci, izjavio je da za njega nije bilo dileme i da je podržao predložene sankcije.

- Te sankcije su svojevrsna reakcija na poslednja dešavanja u Ukrajini, uz naglasak da se dijalog sa Rusijom mora nastaviti, jer drugi načini rešavanja ovog problema nisu prihvatljivi za Savet Evrope. Ovo je poruka i mnogima u BiH, jer ko ima bar malo političkog sluha, shvatiće da niko nema pravo silom prekrajati granice, ni crtati nove karte zasnovane na etničkom principu. Takva politika nikada neće dobiti evropsku podršku - ocenio je Magazinović.

Poslanik Srbije Vladimir Ilić iz URS, kao i potpredsednice DS Nataša Vučković i Vesna Marjanović

glasali su u Savetu Evrope za izbacivanje Rusije iz Saveta Evrope ne obazirući se  na zvanični stav Vlade da Srbija neće učestvovati u uvođenju sankcija Rusiji.

Izvor: Glas Srpske, PressRS, Pravda    

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Filantropi iz evrope

Zvonjenje na vratima.Čovek otvara vrata i vidi na pragu kako stoji osoba sa kiselim izrazom ...

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA