Најновије

Шабић упозорио МУП

БEOГРAД - Повереник за информациjе од jавног значаjа и заштиту података о личности упутио jе Mинистарству унутрашњих послова упозорење због непредузимања техничких, кардовских и организационих мера заштите података о личности из система видео-надзора у Полициjскоj управи Нови Сад, саопштио jе данас Kабинет повереника.
Родољуб Шабић, повереник за информација од јавног значаја (фото: Медија центар Београд)

Родољуб Шабић, повереник за информација од јавног значаја (фото: Медија центар Београд)

MУП jе, како jе наведено, дужан да у року од 15 дана од приjема упозорења, обавести Повереника о предузетим мерама и активностима за отклањање уочених неправилности. Поводом упозорења, повереник Родољуб Шабић разговорао jе са министром унутрашњих послова Небоjшом Стефановићем, а сагласили су се да уочени недостаци мораjу бити отклоњени без одлагања. Стефановић jе, како jе наведено, пружио уверавања да ће то бити учињено у наjкраћем могућем року. Повереник Шабић оценио jе да jе конкретан случаj jош jедна потврда хроничног вишегодишњег неадекватног односа према заштити података о личности. "Непосредан повод због коjег сам наредио спровођење надзора над применом Закона о заштити података о личности у ПУ Нови Сад било jе недавно обjављивање снимака из тешке саобраћаjне несреће, пропраћено и личним именима актера, све без ваљаног основа", рекао jе Шабић. Mеђутим, како jе додао, општиjи и суштински разлог jе функционисање система видео-надзора на начин коjи не обезбеђуjе ни минималне гаранциjе од недопуштеног приступа, промене, обjављивања и других злоупотреба. Према његовим речима, у упозорењу се у 14 тачака констатуjу уочени недостаци, попут онога да, иако Полициjска управа користи систем видео-надзора JKП "Информатика" са скоро 1.000 мрежних камера ХД резолуциjе, не постоjе прописане и jасне процедуре коjе то уређуjу. Шабић jе као недостастак навео да се не надзире и не бележи поступање лица коjа користе наменске рачунаре за приступ систему, нити се врши ауторизациjа поjединачних корисника. Повереник jе навео и да просториjа ПУ у коjоj се налази наменски рачунар за приступ систему не представља рестриктивни простор у коме могу да бораве само одређена овлашћена лица.
Прочитајте још:Синдикати 23. јула излазе на улице, могуће и камповање испред Владе!
Навео jе и да преузете видео записе, без трага да jе то учињено, могуће пребацити на преносне медиjе за складиштење дигиталних података, УСБ мемориjе или оптичке дискове. Шабић jе навео и да се снимци из система преузимаjу у едитабилном формату, иако систем даjе могућност да се преузимаjу у формату коjи се не може модификовати... Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА