Najnovije

Šabić upozorio MUP

BEOGRAD - Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti uputio je Ministarstvu unutrašnjih poslova upozorenje zbog nepreduzimanja tehničkih, kardovskih i organizacionih mera zaštite podataka o ličnosti iz sistema video-nadzora u Policijskoj upravi Novi Sad, saopštio je danas Kabinet poverenika.
Rodoljub Šabić, poverenik za informacija od javnog značaja (foto: Medija centar Beograd)

Rodoljub Šabić, poverenik za informacija od javnog značaja (foto: Medija centar Beograd)

MUP je, kako je navedeno, dužan da u roku od 15 dana od prijema upozorenja, obavesti Poverenika o preduzetim merama i aktivnostima za otklanjanje uočenih nepravilnosti. Povodom upozorenja, poverenik Rodoljub Šabić razgovorao je sa ministrom unutrašnjih poslova Nebojšom Stefanovićem, a saglasili su se da uočeni nedostaci moraju biti otklonjeni bez odlaganja. Stefanović je, kako je navedeno, pružio uveravanja da će to biti učinjeno u najkraćem mogućem roku. Poverenik Šabić ocenio je da je konkretan slučaj još jedna potvrda hroničnog višegodišnjeg neadekvatnog odnosa prema zaštiti podataka o ličnosti. "Neposredan povod zbog kojeg sam naredio sprovođenje nadzora nad primenom Zakona o zaštiti podataka o ličnosti u PU Novi Sad bilo je nedavno objavljivanje snimaka iz teške saobraćajne nesreće, propraćeno i ličnim imenima aktera, sve bez valjanog osnova", rekao je Šabić. Međutim, kako je dodao, opštiji i suštinski razlog je funkcionisanje sistema video-nadzora na način koji ne obezbeđuje ni minimalne garancije od nedopuštenog pristupa, promene, objavljivanja i drugih zloupotreba. Prema njegovim rečima, u upozorenju se u 14 tačaka konstatuju uočeni nedostaci, poput onoga da, iako Policijska uprava koristi sistem video-nadzora JKP "Informatika" sa skoro 1.000 mrežnih kamera HD rezolucije, ne postoje propisane i jasne procedure koje to uređuju. Šabić je kao nedostastak naveo da se ne nadzire i ne beleži postupanje lica koja koriste namenske računare za pristup sistemu, niti se vrši autorizacija pojedinačnih korisnika. Poverenik je naveo i da prostorija PU u kojoj se nalazi namenski računar za pristup sistemu ne predstavlja restriktivni prostor u kome mogu da borave samo određena ovlašćena lica.
Pročitajte još:Sindikati 23. jula izlaze na ulice, moguće i kampovanje ispred Vlade!
Naveo je i da preuzete video zapise, bez traga da je to učinjeno, moguće prebaciti na prenosne medije za skladištenje digitalnih podataka, USB memorije ili optičke diskove. Šabić je naveo i da se snimci iz sistema preuzimaju u editabilnom formatu, iako sistem daje mogućnost da se preuzimaju u formatu koji se ne može modifikovati... Izvor: Tanjug

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA