Најновије

Вилијамсон и Вучић о "Жутој кући"

БЕОГРАД- Клинт Вилијамсон, главни тужилац Специјалног тима за истрагу о трговини људским органима на Косову, разговараће данас у Београду са премијером Вучићем.
Вучић данас са Вилијамсоном о "Жутој кући" ,фото: ЈуТјуб скриншот

Вучић данас са Вилијамсоном о "Жутој кући" ,фото: ЈуТјуб скриншот

Амерички тужилац јуче је боравио на Косову, а према најавама у медијима, крајем месеца би требало да обелодани свој извештај о могућим незаконитим радњама у вези с трговином органима. Вилијамсон, који од почетка руководи Специјалном јединицом за истрагу случајева поменутим у извештају Дика Мартија за организовани криминал и трговину органима, требало би у августу да оконча мандат након што претходно саопшти резултате истраге која је трајала три године. Како преносе приштински и београдски медији, известај међународних истражитеља којима руководи Вилијамсон требало би да буде објављен током наредне недеље у Бриселу и то у понедељак 28. јула. Вилијамсон, који од почетка руководи Специјалном јединицом за истрагу случајева поменутих у извештају Дика Мартија о организованом криминалу и трговини органима, требало би у августу да оконча мандат након што претходно саопшти резултате истраге која је трајала три године. Истрага у случају трговине органима, за коју се претпоставља да је починила бивша Ослободилачка војска Косова на најмање две локације у Албанији - у Бурелу и Фуш Круји, почела је 2011. године. У априлу је Косово усвојило резолуцију о оснивању специјалног суда који ће се бавити само злочинима из извештаја швајцарског сенатора Дика Мартија. Косовска председница Атифете Јахјага пренела је јуче Вилијамсону да је Косово спремно да испуни обавезе како би се процес истраге окончао. Она је рекла Вилијамсону да су косовске институције ангажоване на сарадњи са Специјалном јединицом за истрагу како би се ојачали ред и закон и испуниле обавезе Косова према међународној правди, саопштио је њен кабинет. Јахјага је рекла да је Скупштина Косова подржала формирање Специјалног суда и да ће у моменту консолидовања косовских институција спровести ратификовани споразум, вршећи неопходне законске и уставне промене како би се прилагодиле формирању новог суда. Она је Вилијамсону пружила уверавања да је Косово спремно да се суочи са овим оптужбама у оквиру једног кредибилног процеса и да ће испунити своје обавезе са одговорношћу како би окончало тај процес који ће ојачати међународну позицију Косова. Вилијамсон се јуче у Приштини састао и са замеником косовског премијера Хајредином Кучијем, а на састанку су учествовали и министри унуташњих послова и одбране Бајрам Реџепи и Агим Чеку. Шеф специјалног тима за истрагу навода о трговини органима није се састао са одлазећим косовским премијером Хашимом Тачијем, јавља агенција блиска влади Косова Индексонлине. Вилијамсон је у марту ове године, према писању приштинске "Трибуне", испитивао Тачија у вези са истрагом о злочинима из извештаја Дика Мартија. Тужилац за ратне злочине Владимир Вукчевић раније је изјавио да је задовољан како тече истрага о трговини органима на Косову која је, по његовом мишљењу, доказала да су злочини извршени, те да је остало да се открију извршиоци. Вукчевић је, такође, напоменуо да је реч о ратним злочинима који не застаревају.
Прочитајте још:Путин у Београду 19. октобраГЛАС РУСИЈЕ: Трагедија малезијског Боинга као повод за ескалацију информационог рата
Извор: Б 92

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА