Најновије

"Зашто убијам Украјинце" - исповест словачког добровољца у Новорусији

ДОЊЕЦК - Нисам више могао да гледам страдање братског руског народа. Моја породица се сложила са мојом одлуком да пођем у овај рат. Остајем овде до самог краја - говорио је почетком јула  Словак Мирослав Рохач (45) који се са групом сународника придружио снагама Новорусије. Украјинске власти су недавно објавиле да су заробиле Рохача, а чак се спекулисало да је реч о Србину са лажним словачким пасошем. 
Мирослав Рохач у снагама Новорусије (Фото: vas.cas.sk)

Мирослав Рохач у снагама Новорусије (Фото: vas.cas.sk)

У интервјуу са њим, који су крајем јула пренели словачки медији под насловом "Зашто убијам Украјинце", Рохач је говорио да је у Новорусију стигло четворица Словака и да су смештени у диверзантској јединици. - Стигли смо пре три недеље и смештени смо у кампу близу града Антрацит. У почетку нас је било четворица али се један вратио кући. Са нама има и Чеха. Ми смо јединица саботера, наш задатак је уништити и утећи - испричао је тада Рохач.
Подршка Срба значи  Словачки аналитичар Иво Самсон каже да долазак страних добровољаца у Новорусију има снажан психолошки ефекат на проруске снаге. - На страни проруских снага се бори на стотине добровољаца из Европе, а најбројнији су добровољци из Србије. Њихово присуство је важно за руску страну у смислу симпатија у свету. То је израз чињенице да су ове снаге нису изоловани и да их подржава део међународне заједнице. То је дефинитивно снажан импулс за побуњенике када људи долазе из света да им помогну  - рекао је аналитичар.
Рохач је испричао да су оружје добили одмах по доласку у Новорусију, а да користе оружје које су предали Украјинци. - Имамо најновије АК-74, снајперске пушке и јуришну пушку РГП. Оружја има на све стране, Украјинци га масовно бацају када дезертирају. Често током напада на њих целе јединице побегну - испричао је Рохач. Према његовим речима пут из Словачке за Новорусију трајао 56 сати, да су прво отишли до избегличког кампа одакле су их упутили на проруску милицију, а они су их одвели у центар за регрутацију. Мирослав Рохач је рекао да му је најтежи моменат био када је видео разнесени аутобус на којем је стајао натпис "превоз деце". Прочитајте још: Премијер Словачке поручио ЕУ: Нема санкција Русији, ми нисмо ваше овце!EKСКЛУЗИВНО: Како се прикључити војсци Новорусије, колико кошта пут и где отићиОбозревател: Информација о српским четницима у Донбасу одјекнула као бомба! Тврдио је да он и други Словаци нису дошли у Новорусију да се боре као плаћеници. - Нисмо могли да страдање братске нације гледамо скрштених руку. Морали смо да дамо свој допринос њиховој борби - говорио је Рохач. Само заробљавање Рохача није потврђено, односно украјинске власти су показале његова документа али не и самог Рохача због чега се породица нада да је реч о манипулацији украјинске стране. Рохач је први грађанин ЕУ који је заробљен као борац Новорусије. Извор: Правда

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА