Najnovije

"Zašto ubijam Ukrajince" - ispovest slovačkog dobrovoljca u Novorusiji

DONJECK - Nisam više mogao da gledam stradanje bratskog ruskog naroda. Moja porodica se složila sa mojom odlukom da pođem u ovaj rat. Ostajem ovde do samog kraja - govorio je početkom jula  Slovak Miroslav Rohač (45) koji se sa grupom sunarodnika pridružio snagama Novorusije. Ukrajinske vlasti su nedavno objavile da su zarobile Rohača, a čak se spekulisalo da je reč o Srbinu sa lažnim slovačkim pasošem. 
Miroslav Rohač u snagama Novorusije (Foto: vas.cas.sk)

Miroslav Rohač u snagama Novorusije (Foto: vas.cas.sk)

U intervjuu sa njim, koji su krajem jula preneli slovački mediji pod naslovom "Zašto ubijam Ukrajince", Rohač je govorio da je u Novorusiju stiglo četvorica Slovaka i da su smešteni u diverzantskoj jedinici. - Stigli smo pre tri nedelje i smešteni smo u kampu blizu grada Antracit. U početku nas je bilo četvorica ali se jedan vratio kući. Sa nama ima i Čeha. Mi smo jedinica sabotera, naš zadatak je uništiti i uteći - ispričao je tada Rohač.
Podrška Srba znači  Slovački analitičar Ivo Samson kaže da dolazak stranih dobrovoljaca u Novorusiju ima snažan psihološki efekat na proruske snage. - Na strani proruskih snaga se bori na stotine dobrovoljaca iz Evrope, a najbrojniji su dobrovoljci iz Srbije. NJihovo prisustvo je važno za rusku stranu u smislu simpatija u svetu. To je izraz činjenice da su ove snage nisu izolovani i da ih podržava deo međunarodne zajednice. To je definitivno snažan impuls za pobunjenike kada ljudi dolaze iz sveta da im pomognu  - rekao je analitičar.
Rohač je ispričao da su oružje dobili odmah po dolasku u Novorusiju, a da koriste oružje koje su predali Ukrajinci. - Imamo najnovije AK-74, snajperske puške i jurišnu pušku RGP. Oružja ima na sve strane, Ukrajinci ga masovno bacaju kada dezertiraju. Često tokom napada na njih cele jedinice pobegnu - ispričao je Rohač. Prema njegovim rečima put iz Slovačke za Novorusiju trajao 56 sati, da su prvo otišli do izbegličkog kampa odakle su ih uputili na prorusku miliciju, a oni su ih odveli u centar za regrutaciju. Miroslav Rohač je rekao da mu je najteži momenat bio kada je video razneseni autobus na kojem je stajao natpis "prevoz dece". Pročitajte još: Premijer Slovačke poručio EU: Nema sankcija Rusiji, mi nismo vaše ovce!EKSKLUZIVNO: Kako se priključiti vojsci Novorusije, koliko košta put i gde otićiObozrevatel: Informacija o srpskim četnicima u Donbasu odjeknula kao bomba! Tvrdio je da on i drugi Slovaci nisu došli u Novorusiju da se bore kao plaćenici. - Nismo mogli da stradanje bratske nacije gledamo skrštenih ruku. Morali smo da damo svoj doprinos njihovoj borbi - govorio je Rohač. Samo zarobljavanje Rohača nije potvrđeno, odnosno ukrajinske vlasti su pokazale njegova dokumenta ali ne i samog Rohača zbog čega se porodica nada da je reč o manipulaciji ukrajinske strane. Rohač je prvi građanin EU koji je zarobljen kao borac Novorusije. Izvor: Pravda

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA