Најновије

Промена војне структуре: Србија уводи активну резерву са обуком до 45 дана

БЕОГРАД - Активни резервисти моћи ће да буду сви способни војни обвезници који су одслужили војску под оружјем. Услов је да војници и подофицири не буду старији од 40, а официри од 50 година.
Војска Србије (Фото: Јутјуб)

Војска Србије (Фото: Јутјуб)

Потпуковник Драган Милковић објашњава да ће онај ко закључи уговор имати обавезу да се на позив војске Србије одазове на обучавање у трајању до 45 дана, на припрему за реализацију мисија и задатака у трајању до два месеца, а само ангажовање због реализације мисије и задатака у трајаће шест месеци годишње. "Са друге стране, исто лице прима новчану накнаду за сваки месец трајања уговора, новчану накнаду за време оспособљавања и обучавања и плату за време ангажовања за реализацију мисија и задатака, уз здравствено осигурање и мировање радног односа", напомиње потпуковник Милковић. Током служења у јединицама накнада ће бити као и редовна примања у војсци, а за време ван гарнизона биће умањена. Министарство одбране закључиваће са послодавцима уговоре о пословној сарадњи, који ће гарантовати повратак резервиста на радно место, наводи РТС. Председник скупштинског Одбора за контролу служби безбедности Момир Стојановић сматра да је резервни састав кључан јер је бројнији од мирнодопског састава. "Мислим да је потребно. Уколико имамо промене у систему обуке у војсци и уведемо комбиновано служење војног рока, имаћемо моћнији резервни састав, не само ради одбрамбених припрема већ и ради ангажовања у ванредним ситуацијама", каже Стојановић. Пракса у свету показује да резервни састав чини две трећине ратне војске.
Прочитајте још:Шта урадити када дете нестане?
Војни аналитичар Александар Радић указује да је Активна резерва пре свега развијена у западноевропским високоразвијеним земљама и САД. "То су земље које су се давно одрекле обавезе служења војног рока и досад су већ прошле кроз озбиљна искушења – како онда надоместити потребан број људи који би био психофизички и својим опредељењем способан да служи дуг својој отаџбини. Активна резерва је била једна природна последица суспензије обавезног служења војног рока јер сада треба пронаћи ресурс људи који ће бити на располагању војсци, али који неће коштати толико колико кошта пуни стални радни однос професионалних војника", каже Радић. Резервисти би требало да помогну редовном саставу у кризним ситуацијама, а могли би и да учествују у мировним мисијама. Извор: РТС

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА