Најновије

ДСС: Лекс специалис за "Београд на води" је корупционашки закон!

БЕОГРАД - Предлог Закона о утврђивању јавног интереса и посебним поступцима експропријације и издавања грађевинске дозволе ради реализације пројекта изградње „Београд на води“ је типичан пример штетног и корупционашког закона, стоји у новом саопштењу ДСС-а.
ДСС (Фото: ДСС)

ДСС (Фото: ДСС)

Предложеним законим се уређују односи само у једној конкретној ситуацији и за једног, слободном погодбом договореног инвеститора чиме се одступа од принципа правне сигурности и уводи могућност одузимања имовине једног лица у корист другог без икаквог даљег ограничења. Предложеним законом се несумњиво нарушава Уставом и међународним правом загарантовани принцип неповредивости приватне својине. Чланом 58. Устава РС гарантована је приватна својина свих грађана Србије, а одредбама чланова 4. и 194. Устава Србије утрврђује се јединство правног поретка земље. Чланом 20. Закона о експропријацији прецизно утврђује у којим случајевима Влада може да утврди јавни интерес за експропријацију. Потпуно је јасно да предлогом за утврђивање јавног интереса не могу да будуобухваћени пословни и стамбени објекти, ко ни објекти намењени туризму и угоститељству, чија изградња је предвиђена макета-пројектом Београда на води, а зарад којег се закон и доноси. Овде се уводи основ за експропријацију непокретности који не постоји у основном закону. Крајње је проблематична и одредба Предлога закона садржана у члану 15. став 5. којом се обезбеђује законски основ да инвеститор може да буде у целости ослобођен плаћања доприноса за уређење грађевинског земљишта.
Прочитајте још:Вучић: Ја ћу донети одлуку да ли Шешељ иде у ХагЛАЗАНСКИ: Анатомија једне трагедије
Демократска странка Србије сматра да доношење посебног закона, супротног важећим, који има за циљ да се непосредном погодбом одређеном инвеститору омогући остваривање економске користи и профита, представља непобитан доказ постојања високе корупције у Србији. После његовог увајања у Скупштини од стране већине СНС-СПС, нико више из актуелне власти неће имати права да говори о борби против корупције. На против, по доласку поштене и одговорне власти они ће бити изложени поступку испитивања кривичне одговорности. Извор: Правда

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА