Најновије

"Руше и пале свет и небеско, зар се такви примају у...": УНЕСКО добио поруке београдских студената (ВИДЕО)

БЕОГРАД - Више стотина студената марширало је јуче улицама Београда изразивши на тај начин протест уочи најављене седнице Извршног савета УНЕСКО на којој је потом признато право јужној српској покрајини да самостално буде заступљена у тој међуанродној организацији.
Протест студената у Београду (фото: РТ принтскрин)

Протест студената у Београду (фото: РТ принтскрин)

На скупу су ношене пароле међу којима је можда најупечатљивија "Руше и пале свето и небеско, зар се такви примају у УНЕСКО". Ношен је и дугачак транспарент са речима: "'ОВК' + НАТО злочинима отели Косово", а потом и натписе као: "Метохијо, сјајна звездо бићеш моја, Оче наш, нек буде опет воља твоја" и "Ископаше ти очи, лепа слико, вечери једне на каменој плочи, знајући да тад, не виде га нико, Арбанас ти је ножем избо очи". Ту су и стихови Петра Другог Петровића Његоша "Ал' тирјанству стати ногом за врат, довести га познанију права, то је људска дужност најсветија", а такође и стихови "Онамо 'намо, за брда она, гдје небо плаво савија свод, на српска поља, на поља бојна, онамо, браћо, спремајмо ход!", што је одломак посвећен Косову и Метохији из прве црногорске химне коју је написао краљ Никола Први Петровић. Поред тога, истакнути су и транспаренти на енглеском језику: "Шта је следеће, ИСИЛ?" и "Одбрани Европу". На снимку се види и једна старија жена како плаче док корача заједно са студентима. Протест је завршен испред Храма Светог Саве молитвом и говором где је послата порука Унеску да се не "играју са историјом једном поносног и пркосног народа какав је наш".
Прочитајте још:
Извршни савет УНЕСКО је ипак донео одлуку у корист захтева Приштине, али ће коначна одлука да буде на генералној Скупштини УНЕСКО. Извор: Правда

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА