Најновије

ЕРДОГAН ПОДИВЉАО: Курде ћемо научити памети!

Турски председник Реџеп Тајип Ердоган оценио је апел истакнутог курдског политичара Селахатина Демирташа да Курди добију аутономију као издају.
Одлепио човек (Фото: lendavant.com)

Одлепио човек (Фото: lendavant.com)

"Оно што је један од лидера (Курда) учинио је издаја, провокација”, рекао је Ердоган, алудирајући на Демирташа, једног од лидера главне прокурдске странке Народне демократске партије (ХДП). ХДП и друге прокурдске групе су прошлог викенда захтевале успостављање самоуправе на југоистоку Турске коју претежно насељавају Курди. Турски тужиоци су покренули истрагу због оваквих иницијатива. Турска војска је интензивирала операције против побуњеничке Радничке партије Курдистана (ПКК), која се бори за аутономију Курда. Војно руководство је саопштило да је у последњој борби убијено више од 200 екстремиста ПКК, која се у Турској, САД и ЕУ сматра терористичком организацијом. ХДП је на изборима 1. новембра освојила 59 од укупно 550 посланичких места, пошто је заузела треће место после Ердоганове Партије правде и развоја (АКП) и Републиканске народне партије (ЦХП). Ердоган је јуче рекао да ће народ и закон Демирташа и остале курдске лидере "научити памети". Он је оптужио Демирташа да оспорава члан 14 Устава, који забрањује активности које се сматрају "повредом недељивог интегритета земље". Демирташ је у недељу подржао декларацију Конгреса демократског друштва (ДТК), удружења курдских невладиних организација, које тражи успостављање "аутономних региона" и "самоуправних тела". У декларацији, која је издата у граду Дијарбакир који је претежно насељен Курдима, наводи се да "законити отпор" Курда против државне политике Турске представља "у суштини захтев и борбу за успостављање локалне самоуправе и локалне демократије". О успостављању аутономије турског Курдистана можете опширније да прочитате овде. ПКК се против турске војске бори већ три деценије у оквиру сепаратистичких сукоба у којима је до сада живот изгубило више од 40.000 људи.

Русија долива уље на ватру

Турски председник Реџеп Тајип Ердоган јуче је критиковао Русију због подршке влади председника Сирије Башара Асада, која је, како је рекао, "немилосрдно" убила 400.000 људи. "Не можете нигде стићи подршком режиму који је конвенционалним и хемијским оружјем немилосрдно убио 400.000 невиних људи", изјавио је Ердоган. Он је оценио да се "долива уље на ватру" подршком курдским борцима у Сирији, јавља АП. Анкара тврди да су сиријски Курди терористи, јер су повезани са курдским побуњеницима у Турској.
Прочитајте још:
Извор: revolucija.org

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Филантропи из европе

Звоњење на вратима.Човек отвара врата и види на прагу како стоји особа са киселим изразом ...

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА