Најновије

Србија крши права Рома, ЛГБТ скупина и кинеске секте Фалунгонг

ЛОНДОН - У Србији је остварен напредак у истраживању нерешених случајева убистава новинара, док кривично гоњење одговорних за ратне злочине споро напредује, а "влада је појачала утицај на медије", оцењује организација Амнести интернешенел, износећи примедбе по питању још неколико "случајева", укључујући Роме, припаднике Фалунгонга и друге.
Влада Србије (Foto: Na dlanu)

Влада Србије (Foto: Na dlanu)

У најновијем годишњем извештају о стању људских права у свету за 2014-2015. годину, који је данас објављен на сајту ове организације, констатује се да су настављене истраге о убиствима независних новинара Даде Вујасиновић, Славка Ћурувије и Милана Пантића. АИ подсећа да су подигнуте оптужнице против четворо осумњичених за убиство Славка Ћурувије, укључујући бившег шефа службе државне безбедности Радомира Марковића, који је раније осуђен за убиство бившег председника Ивана Стамболића 2000. године. Наведено је и да су јавни коментари у којима је критикован одговор владе на поплаве које су задесиле Србију у мају прошле године, уклоњени са владиних вебсајтова, а критични појединици позвани на "информативне разговоре" у полицији. Такође се тврди да је вебсајт Пешчаник оборен након што је објавио наводе о плагијаторству министра унутрашњих послова Србије. У извештају стоји и да је 11 страних држављана и подржавалаца покрета "Фалун Гонг" незаконито приведено након што им је забрањено да протестују против кинеске владе, а да су потом и депортовани. Кад је реч о дискриминацији, "Амнести интернешенел" наводи да су ромска насеље несразмерно била погођена поплавама у мају, те да је 31 Рому, укључујући 12 деце, био ускраћен приступ прихватном центру у Београду, а да су уместо тога смештени у ратно склониште, без воде и санитарних услова. Додаје се да Роми и друге мањине остају у опасности да буду насилно исељени због планираног рушења њихових кућа ради спровођења пројекта "Београд на води". Ова организација констатује, такође, да се о претњама и нападима на браниоце права и организација за заштиту права ЛГБТ популације недовољно истражује.
Прочитајте још:У џунглама Војводине: Пајтић, Чанак, Пастор…
У извештају стоји и да је у октобру, након што је дрон са симболом велике Албаније прелетео изнад терена на којем је играна фудбалска утакмица између Србије и Албаније у Београду, нападнуто најмање 33 објекта у власништву Албанаца, углавном у Војводини. У извештају се наводи и да, иако су ексхумирана тела 53 албанска цивила у Рашкој, где су покопана 1999, и иако су спроведена истраживања у Батајници где је више од 800 тела ексхумирано у периоду 2000-2001, нема напретка у привођењу правди оних који су организвали трансфер тела са Косова. Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА