Najnovije

Srbija krši prava Roma, LGBT skupina i kineske sekte Falungong

LONDON - U Srbiji je ostvaren napredak u istraživanju nerešenih slučajeva ubistava novinara, dok krivično gonjenje odgovornih za ratne zločine sporo napreduje, a "vlada je pojačala uticaj na medije", ocenjuje organizacija Amnesti internešenel, iznoseći primedbe po pitanju još nekoliko "slučajeva", uključujući Rome, pripadnike Falungonga i druge.
Vlada Srbije (Foto: Na dlanu)

Vlada Srbije (Foto: Na dlanu)

U najnovijem godišnjem izveštaju o stanju ljudskih prava u svetu za 2014-2015. godinu, koji je danas objavljen na sajtu ove organizacije, konstatuje se da su nastavljene istrage o ubistvima nezavisnih novinara Dade Vujasinović, Slavka Ćuruvije i Milana Pantića. AI podseća da su podignute optužnice protiv četvoro osumnjičenih za ubistvo Slavka Ćuruvije, uključujući bivšeg šefa službe državne bezbednosti Radomira Markovića, koji je ranije osuđen za ubistvo bivšeg predsednika Ivana Stambolića 2000. godine. Navedeno je i da su javni komentari u kojima je kritikovan odgovor vlade na poplave koje su zadesile Srbiju u maju prošle godine, uklonjeni sa vladinih vebsajtova, a kritični pojedinici pozvani na "informativne razgovore" u policiji. Takođe se tvrdi da je vebsajt Peščanik oboren nakon što je objavio navode o plagijatorstvu ministra unutrašnjih poslova Srbije. U izveštaju stoji i da je 11 stranih državljana i podržavalaca pokreta "Falun Gong" nezakonito privedeno nakon što im je zabranjeno da protestuju protiv kineske vlade, a da su potom i deportovani. Kad je reč o diskriminaciji, "Amnesti internešenel" navodi da su romska naselje nesrazmerno bila pogođena poplavama u maju, te da je 31 Romu, uključujući 12 dece, bio uskraćen pristup prihvatnom centru u Beogradu, a da su umesto toga smešteni u ratno sklonište, bez vode i sanitarnih uslova. Dodaje se da Romi i druge manjine ostaju u opasnosti da budu nasilno iseljeni zbog planiranog rušenja njihovih kuća radi sprovođenja projekta "Beograd na vodi". Ova organizacija konstatuje, takođe, da se o pretnjama i napadima na branioce prava i organizacija za zaštitu prava LGBT populacije nedovoljno istražuje.
Pročitajte još:U džunglama Vojvodine: Pajtić, Čanak, Pastor…
U izveštaju stoji i da je u oktobru, nakon što je dron sa simbolom velike Albanije preleteo iznad terena na kojem je igrana fudbalska utakmica između Srbije i Albanije u Beogradu, napadnuto najmanje 33 objekta u vlasništvu Albanaca, uglavnom u Vojvodini. U izveštaju se navodi i da, iako su ekshumirana tela 53 albanska civila u Raškoj, gde su pokopana 1999, i iako su sprovedena istraživanja u Batajnici gde je više od 800 tela ekshumirano u periodu 2000-2001, nema napretka u privođenju pravdi onih koji su organizvali transfer tela sa Kosova. Izvor: Tanjug

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA