Најновије

БЛИЖИ СЕ КРАЈ РОКА: Последња шанса за договор Грчке са кредиторима

Грчки премијер Алексис Ципрас и његова делегација обећали су да ће до истека поноћи 9. јула, након месеци натезања и перипетија, представити коначан план реформи и отплате дугова кредиторима, који би задовољио обе стране. У међувремену, захтев за нови зајам већ је поднет председнику еврогрупе Јеруну Дајселблуму, од кога се тражи краткорочна финансијска помоћ у оквиру Европског механизма за стабилност у износу од 51 милијарде евра, са роком отплате од три године.
Алексис Ципрас (Фото: gargalianoi.com)

Алексис Ципрас (Фото: gargalianoi.com)

Портпарол грчке владе Габриел Сакеларидис изјавио је у четвртак да је "Грчка уверена да је договор с међународним зајмодавцима могућ", и да као такав може добити зелено светло и у грчком парламенту. - Уверен сам да ће споразум добити подршку парламентарне групе Сиризе и владајуће коалиције - изјавио је Сакеларидис за грчку телевизију "Антена". Уколико европски партнери буду задовољни предлогом подржаће га на самиту у недељу, а уколико епилог буде супротан, Грчка је суочена с могућносшћу изласка из еврозоне. очетак састанка заказан је у 15 сати, а прогнозе нису баш ведре, нарочито узевши у обзир све што се дешавало претходних дана. Ту се пре свега мисли на све гласније изјаве лидера земаља еврооне да је излазак Грчке из монетарне заједнице и те како могућ, и оштре речи Ангеле Меркел и осталих лидера земаља еврозоне, сем челних људи Француске и Италије, Франсое Оланда и Матеа Ренција, који изгледа једини гаје мрвицу наде да Грци могу до неког решења. Док се у Стразбуру вага о судбини Грчке, банке у тој земљи и даље остају закатанчене, а према проценама економских стручњака, у њима има новца за још максимум четири дана. Председник Европске централне банке Марио Драги рекао је да је у овом тренутку "практично немогуће предвидети хоће ли се грчка криза окончати". Он је додао да је мало вероватнод а ће Русија помоћи влади у Атини, јер "Руси немају пара ни за себе, а камоли за друге".  У међувремену, Атинска берза је затворена до 13. јула, најмање. Са друге стране, из Немачке долазе црне прогнозе. Већина чланова из владајуће ЦДУ партије, из које долази и канцеларка Ангела Меркел, нада се да ће преговори пропасти, како би се "једном за свагда отарасили Грка". - Грци имају своје право да кажу не. Сада и ми имамо то исто право - изјавио је други човек странке Ханс-Петер Фридрих. Ангела Меркел је данас такође изјавила да "класичан отпис дуга не долази у обзир, и да се њен став који је изнела јуче, данас није променио".
Прочитајте још:ЛИДЕРИ ЕУ: Ако Грчка за три дана не буде имала план реформи, чека је најцрње решењеПутин звао директорку ММФ-а због Грчке
Извор: Блиц

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА