Najnovije

BLIŽI SE KRAJ ROKA: Poslednja šansa za dogovor Grčke sa kreditorima

Grčki premijer Aleksis Cipras i njegova delegacija obećali su da će do isteka ponoći 9. jula, nakon meseci natezanja i peripetija, predstaviti konačan plan reformi i otplate dugova kreditorima, koji bi zadovoljio obe strane. U međuvremenu, zahtev za novi zajam već je podnet predsedniku evrogrupe Jerunu Dajselblumu, od koga se traži kratkoročna finansijska pomoć u okviru Evropskog mehanizma za stabilnost u iznosu od 51 milijarde evra, sa rokom otplate od tri godine.
Aleksis Cipras (Foto: gargalianoi.com)

Aleksis Cipras (Foto: gargalianoi.com)

Portparol grčke vlade Gabriel Sakelaridis izjavio je u četvrtak da je "Grčka uverena da je dogovor s međunarodnim zajmodavcima moguć", i da kao takav može dobiti zeleno svetlo i u grčkom parlamentu. - Uveren sam da će sporazum dobiti podršku parlamentarne grupe Sirize i vladajuće koalicije - izjavio je Sakelaridis za grčku televiziju "Antena". Ukoliko evropski partneri budu zadovoljni predlogom podržaće ga na samitu u nedelju, a ukoliko epilog bude suprotan, Grčka je suočena s mogućnosšću izlaska iz evrozone. očetak sastanka zakazan je u 15 sati, a prognoze nisu baš vedre, naročito uzevši u obzir sve što se dešavalo prethodnih dana. Tu se pre svega misli na sve glasnije izjave lidera zemalja evroone da je izlazak Grčke iz monetarne zajednice i te kako moguć, i oštre reči Angele Merkel i ostalih lidera zemalja evrozone, sem čelnih ljudi Francuske i Italije, Fransoe Olanda i Matea Rencija, koji izgleda jedini gaje mrvicu nade da Grci mogu do nekog rešenja. Dok se u Strazburu vaga o sudbini Grčke, banke u toj zemlji i dalje ostaju zakatančene, a prema procenama ekonomskih stručnjaka, u njima ima novca za još maksimum četiri dana. Predsednik Evropske centralne banke Mario Dragi rekao je da je u ovom trenutku "praktično nemoguće predvideti hoće li se grčka kriza okončati". On je dodao da je malo verovatnod a će Rusija pomoći vladi u Atini, jer "Rusi nemaju para ni za sebe, a kamoli za druge".  U međuvremenu, Atinska berza je zatvorena do 13. jula, najmanje. Sa druge strane, iz Nemačke dolaze crne prognoze. Većina članova iz vladajuće CDU partije, iz koje dolazi i kancelarka Angela Merkel, nada se da će pregovori propasti, kako bi se "jednom za svagda otarasili Grka". - Grci imaju svoje pravo da kažu ne. Sada i mi imamo to isto pravo - izjavio je drugi čovek stranke Hans-Peter Fridrih. Angela Merkel je danas takođe izjavila da "klasičan otpis duga ne dolazi u obzir, i da se njen stav koji je iznela juče, danas nije promenio".
Pročitajte još:LIDERI EU: Ako Grčka za tri dana ne bude imala plan reformi, čeka je najcrnje rešenjePutin zvao direktorku MMF-a zbog Grčke
Izvor: Blic

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA