Најновије

Руски научници: Откривање рака убудуће и смартфоном

Руски научници су створили високоосетљиви сензор који омогућава да се детектује рак у најранијој фази. Минијатурни сензор може да се угради у смартфон или сличне преносне уређаје.
Илустрација (Фото: pixabay)

Илустрација (Фото: pixabay)

Према подацима руског Министарства образовања и науке, научници са Московског Физичко-техничког института израдили су наномеханички сензор за анализу хемијског састава супстанце која омогућава да се детектује како настанак рака, тако и маркери вирусних обољења као што је сида и хепатитис. "Овај сензор ће дати могућност да се одређују сигнали настанка и раста рака у организму и дијагностификовање обољења много пре било ког метода познатог данас", наводи се у саопштењу. Нови сензор ће бити не само високоосетљив и лаке производње, већ и минијатурни. "Резултати које су извели истраживачи показали су да ће нови сензор узимати у обзир високу осетљивост са прилично лаком производњом и минијатурним размерама, што омогућава да се искористе у свим преносним уређајима, као што су смартфони", каже се у саопштењу Министарства, преноси Спутникнеwс.цом. Једноставност конструкције предвиђа да ће цена уређаја зависити од броја сензора, наводи се у министарству.
Прочитајте још:Вирус Западног Нила у Србији: Ако имате ове симптоме одмах се јавите лекару!Рецепт стар 5.000 година: Користите га на сваких 5 година и заборавите на болести!
Извор: srbijadanas.com

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА