Najnovije

Ruski naučnici: Otkrivanje raka ubuduće i smartfonom

Ruski naučnici su stvorili visokoosetljivi senzor koji omogućava da se detektuje rak u najranijoj fazi. Minijaturni senzor može da se ugradi u smartfon ili slične prenosne uređaje.
Ilustracija (Foto: pixabay)

Ilustracija (Foto: pixabay)

Prema podacima ruskog Ministarstva obrazovanja i nauke, naučnici sa Moskovskog Fizičko-tehničkog instituta izradili su nanomehanički senzor za analizu hemijskog sastava supstance koja omogućava da se detektuje kako nastanak raka, tako i markeri virusnih oboljenja kao što je sida i hepatitis. "Ovaj senzor će dati mogućnost da se određuju signali nastanka i rasta raka u organizmu i dijagnostifikovanje oboljenja mnogo pre bilo kog metoda poznatog danas", navodi se u saopštenju. Novi senzor će biti ne samo visokoosetljiv i lake proizvodnje, već i minijaturni. "Rezultati koje su izveli istraživači pokazali su da će novi senzor uzimati u obzir visoku osetljivost sa prilično lakom proizvodnjom i minijaturnim razmerama, što omogućava da se iskoriste u svim prenosnim uređajima, kao što su smartfoni", kaže se u saopštenju Ministarstva, prenosi Sputniknews.com. Jednostavnost konstrukcije predviđa da će cena uređaja zavisiti od broja senzora, navodi se u ministarstvu.
Pročitajte još:Virus Zapadnog Nila u Srbiji: Ako imate ove simptome odmah se javite lekaru!Recept star 5.000 godina: Koristite ga na svakih 5 godina i zaboravite na bolesti!
Izvor: srbijadanas.com

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA