Најновије

ДОГОВОР НА ВИДИКУ: Северна и Јужна Кореја разговарају о решењу оружане кризе

Северна и Јужна Кореја почеле су разговоре на највишем нивоу, у покушају проналажења решења за излазак из кризе која је њихове две државе ставила на ивицу оружаног конфликта.
Гранична област између Јужне и Северне Кореје (Фото: Јутјуб)

Гранична област између Јужне и Северне Кореје (Фото: Јутјуб)

Разговори у селу Панмунџом на граници две државе почели су убрзо након истека рока који је Пјонгјанг поставио Сеулу да прекине са емитовањем пропаганде преко границе, у противном ће се суочити са војном акцијом. Јужну Кореју у разговорима представља саветник председника за националну безбедност Ким Кванг Ђин и министар за уједињење Хонг Јонг Пјо, док ће севернокорејску страну представљети високи званичници Хванг Пјонг Со и Ким Јанг Гон. Иначе, Пјонгјанг је саопштио да је спреман да уђе у "тотални рат" како би се одбранио и тврди да та земља није изазвала размену ватре с Јужном Корејом. "Став војске и народа ДНРК је не само да узврате или се освете већ и да не одбацују тотални рат како би заштитили свој друштвени систем, свој сопствени избор, онда када су им животи угрожени", наводи се у саопштењу које је објавила државна Корејска централна новинска агенција. Тренутна ситуација је доспела на ивицу рата и сада се тешко може контролисати, додаје се у саопштењу. У очигледном одговору на позив Кине на уздржаност обе стране, Северна Кореја поручује да је "уздржаност вежбала деценијама" и додаје да "сада ничије поруке о уздржаности не могу да ситуацију ставе под контролу", наводи агенција Јонхап. До заоштравања стања дошло је у четвртак након размене артиљеријске паљбе између две Кореје у западном делу демилитаризоване зоне. Сеул тврди да је ватра прво отворена из Северне Кореје по мегафонима које Јужна Кореја користи за антикомунистичку пропагандну кампању на граници, што Пјонгјанг пориче. Лидер Северне Кореје Ким Џонг Ун наложио је војсци да од поподнева по локалном времену пређе на ниво пуне борбене готовости, наводећи да је земља у "полуратном стању". Северна Кореја је, технички, још у рату са Јужном Корејом после окончања Корејског рата, који је трајао 1950-53. и завршио се примирјем, али не мировним споразумом.
Сједињене Америчке Државе посвећене су одбрани свог блиског савезника Јужне Кореје, рекао је начелник Здруженог штаба америчке војске генерал Мартин Демпси. У синоћном телефонском разговору америчког генерала са високим јужнокорејским званичником, Демпси је "поновио снагу савеза САД–РОК (Јужна Кореја)", наводи се у саопштењу из Пентагона, пренео је АФП.

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА