Најновије

Вучић: Послаћемо помоћ Сирији, не постоји политичка прича

Србија ће бити део хуманитарне операције коју предводи Русија и послаће помоћ опкољеном Алепу у Сирији. Премијер Александар Вучић потврдио је да ће Србија послати хуманитарну помоћ, додајући да у томе нема никакве политичке приче.

Александар Вучић (Фото: Јутјуб)

Ипак, укључивање Србије је осетљиво питање, наводе аналитичари, због спољнополитичких прилика и компликоване ситуације у Сирији.
За становнике разореног Алепа, хуманитарна операција у руској организацији. Међу земљама које помоћ шаљу - Белорусија, Јерменија, Кина, Индија, Азербејџан, Казахстан, и Србија.
"Не шаљемо ми оружје већ шаљемо ћебад и лекове, ко год нам буде тражио послћемо сваком човеку. Не разумем каква се то велика политичка прича диже и прави око ћебади и лекова и брашна и шећера. Шта је ту тако интересантно, та ћебад хоће да повреде некога не размем шта је проблем", каже премијер Александар Вучић.
Задатак да помоћ припреми за транспорт има Министарство одбране - министар Ђорђевић међутим, о томе није расположен да говори.
Проблем је то, што би чак и слање хуманитаре помоћи у оваквим околности могло да буде схваћено као сврставање на једну, руску страну, објашњава професор Зоран Драгишић, иначе посланик СНС-а.
"То би у сваком случају код САД и ЕУ изазвало одређена подозрења. Ја лично бих се уздржао од било каквог укључивања на било који начин, па чак и на том најнеутралнијем нивоу као што је слање хуманитарне помоћи у Аелпо", сматра Зоран Драгишић.
"Хуманитарна помоћ не би требало да буде спорна, али нажалост живимо у свету у коме је све политика па и то чијим авионом се доставља помоћ. Надам се да ћемо то извести паметно, да не би били увучени у те односе великих сила који се доле преламају", каже Марко Ђуришић, СДС.
Војни коментатор Александар Радић оцењује да ће у овој ситуацији Србија тешко остати изван интереса великих сила - због чега ће морати да плати политилчку цену.
"За разлику од ситуације летос када би хуманитарна помоћ и могла да се повуче као једна елегантна замисао да Србија покаже да је спремна да сарађује са Русијом као стварни савезник, а с друге стране да не дође до претерано негативних реакција Запада. Е сада када се око Алепа директно конфронтирају амерички и руски интереси озбиљно је питање да ли мале земље треба у то да се мешају", рекао је Радић.
А да ли Влада због учешћа у руској хуманитарној операцији већ трпи притиске Запада?
"Све притиске примам к знању, и као што видите нисам много ни уплашен, ни забринут, зато што увек радимо исправне ствари за своју земљу. Србија је суверена и независна земља", навео је Вучић.
Медији наводе да ће Србија помоћ Алепу упутити руским авионима преко хуманитарног центра у Нишу. У пакету који је спремила - уље, брашно, шећер, одећа, обућа, лекови и електроагрегати. Извор: Н1

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА