Најновије

ЕРДОГАН ПОБЕСНЕО: Ако нас ЕУ не жели, ми ћемо расписати референдум!

Председник Турске, Редежеп Тајип Ердоган оптужио је данас Брисел да жели да одврати Анкару од процеса прикључења Европској унији (ЕУ) и најавио могућност расписивања референдума о томе.

Реџеп Тајип Ердоган (Фото: kremlin.ru)

- ЕУ тражи начин да нас примора да се повучемо из процеса приступања. Ако нас не желе, треба да знају да ни наше стрпљење није бесконачно и да ћемо и ми, као Велика Британија, о томе питати своје грађане - рекао је Ердоган у интервјуу турском дневном листу Хуријет.
Та изјава уследила је у јеку тензија у односима Турске и ЕУ, појачаних после покушаја војног удара 15. јула и чистки које су власти у Анкари потом спровеле. Хапшење и отпуштање неколико десетина хиљада људи осумњичених за умешаност у пуч изазвало је оштре критике бројних турских савезника на Западу.
У последњих неколико недеља, турске власти су ухапсиле више припадника прокурдске опозиције и новинара, што је образложено борбом против осумњичених организатора пуча.
- Неки траже да укинемо ванредно стање. Зашто бисмо га сада укидали? - навео је Ердоган за Хуријет.
Он је у суботу потврдио да ће се поново увести смртна казна ако парламент донесе такву одлуку, упркос критикама из Брисела. Европска комисија је у извештају објављеном у среду критиковала Турску због "назадовања" у испуњавању услова за прикључење ЕУ, нарочито у погледу слободе медија и правне државе.
Председник Европске комисије Жан-Клод Јункер оценио је у четвртак да се Турска "сваког дана удаљава од Европе". Преговори Анкаре и Брисела о приступању Турске ЕУ званично су почели 2005. године. Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА