Најновије

КАСТРО ПУСТИО ОБАМУ ДА ЛУТА ГРАДОМ ПО КИШИ, А ОВАЈ ПРОВОЦИРАО ИЗ АМБАСАДЕ: Овако је прошао први дан једног америчког председника у Хавани

Мале провокације председника две државе обележиле су овај "историјски дан" на који се чекало пуних 88 година.

Обама на Куби (Фото: whitehouse.gov)

"Ке бола Куба?" (Шта има ново на Куби?) - "твитовао" је на шпанском шеф Беле куће Барак Обама, док је ниско прелетао трошне кућице и олдтајмере карипског острва, спремајући се да, као први председник САД-а, авионом слети у Хавану. Обамину жељу да му "директно Кубанци одговоре на ово питање", услишио је председник Раул Кастро. Додуше, он није на аеродрому пожелео добродошлицу првом председнику САД који је после скоро девет деценија посетио Кубу, већ га је пустио да први дан, са породицом шета престоницом, пре него што се у понедељак састао са њим.
Тек пошто је посетио споменик хероју борбе за независност Кубе Хосеу Мартију, Обама се, на Тргу револуције, руковао с кубанским председником. Испред челичних конструкција кубанских револуционара Ернеста Че Геваре и Камилија Сјенфуегоса, док је војни оркестар свирао америчку и кубанску химну, два председника су се смешила пред камерама, а разменила неколико речи. Из Америке је Доналд Трамп, републикански претендент на Обамино место у Белој кући, поручивао да је Кастро, не дочекавши Обаму, као на пример папу Фрању, показао колико цени америчког колегу. Обама се није обазирао на Трампа, али ни на кишу која га је пратила од тренутка када су се отворила врата председничког авиона. С кишобраном у руци, првог дана посете, крстарио је влажном калдрмом старе Хаване.
Нису само цветни дезени хаљина прве даме Мишел, кћерки Саше и Малије, пркосили протоколу. Мишел је у једној руци држала кишобран, док је другом мајци Маријани Робинсон, Обаминој ташти, помагала да прескаче барице док су се, окружени бројним обезбеђењем, пробијали ка музеју и катедрали. Обама је кћеркама показивао знаменитости познате многим туристима, укључујући и српске, али не и Американцима којима је путовање на суседно острво било забрањено. Вечерали су у приватном ресторану "Сан Кристобал", где се маса Кубанаца тискала покушавајући да их види... Ни Обама, који је на Кубу повео делегацију од тридесетак посланика обе партије, директоре корпорација и истакнуте кубанске Американце, није остао дужан Кастру. Поруке му је упутио пре званичног сусрета, из нове амбасаде САД-а у Хавани: "Промена ће се догодити на Куби, и мислим да Раул Кастро то разуме", рекао је. Острвски предузетници требало је да разговарају са председником САД, али састанак са кубанском опозицијом није био по вољи властима у Хавани. Кубанци ће моћи да отварају рачуне у банкама САД, као и да раде за Американце, али Хавана каже да до пуне нормализације односа неће доћи док Вашингтон не укине трговински ембарго, отвори широм врата за путовања и Хавани не врати Гвантанамо. Амерички Конгрес још није спреман да позитивно одговори на ове захтеве.

Обама најавио укидање ембарга, али...

Амерички председник Барак Обама изјавио је данас да ће САД укинути трговински ембардо Куби, али није могао да прецизира када би тако нешто могло да се догоди. Према његовим речима, трговински ембарго није послужио интересима САД-а нити интересима кубанског народа. Обама је рекао да ће највећи део посла око укидања економске блокаде бити на Конгресу, али да тај процес зависи од тога како ће Куба решавати проблеме везане за поштовање људских права. Он је навео да је са кубанским председником водио "поштен и искрен" разговор о људским правима и демократији, као и да је данас почео нови дан у односима две земље. Он је казао да између САД и Кубе две земље "и даље постоје озбиљне разлике" у вези слободе говора, политичких и верских слобода, али да верује да САД и Куба могу да воде "конструктиван дијалог". Председник САД је истакао успех који је постигнут повећањем путовања, трговине и туризма између две земље. Обама је рекао да настоји да олакша пут за заједничка коорпоративна улагања и запошљавање више Кубанаца у САД. Обама је покушао да убеди Кубанце да не морају да се боје обнове односа са САД. "О будућности Кубе одлучиваће Кубанци и нико други", казао је амерички председник.

Кастро: Обама да укине санкције и врати Гвантанамо

Кубански председник Раул Кастро позвао је данас америчког председника Барака Обаму да укине још санкција Куби. Кастро је апеловао на председника САД да врати Куби војну базу америчке морнарице у заливу Гвантанамо. У саопштењу објављеном након сасатанка са Обамом, кубански председник је поздравио промене које су довеле до потписивања споразума између Кубе и САД о комерцијалним летовима и телекомуникацијама. Он је навео да, упркос позитивним помацима, америчка економска блокада и даље представља највећу препреку економском развоју Кубе и бољем животном стандарду њеног становништва. У саопштењу се наводи да Кастро препознаје жељу Барака Обаме да се санкције Куби у потпуности укину, али да Конгрес упорно одбија такав предлог.
Извор: Новости

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Филантропи из европе

Звоњење на вратима.Човек отвара врата и види на прагу како стоји особа са киселим изразом ...

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА