Najnovije

KASTRO PUSTIO OBAMU DA LUTA GRADOM PO KIŠI, A OVAJ PROVOCIRAO IZ AMBASADE: Ovako je prošao prvi dan jednog američkog predsednika u Havani

Male provokacije predsednika dve države obeležile su ovaj "istorijski dan" na koji se čekalo punih 88 godina.

Obama na Kubi (Foto: whitehouse.gov)

"Ke bola Kuba?" (Šta ima novo na Kubi?) - "tvitovao" je na španskom šef Bele kuće Barak Obama, dok je nisko preletao trošne kućice i oldtajmere karipskog ostrva, spremajući se da, kao prvi predsednik SAD-a, avionom sleti u Havanu. Obaminu želju da mu "direktno Kubanci odgovore na ovo pitanje", uslišio je predsednik Raul Kastro. Doduše, on nije na aerodromu poželeo dobrodošlicu prvom predsedniku SAD koji je posle skoro devet decenija posetio Kubu, već ga je pustio da prvi dan, sa porodicom šeta prestonicom, pre nego što se u ponedeljak sastao sa njim.
Tek pošto je posetio spomenik heroju borbe za nezavisnost Kube Hoseu Martiju, Obama se, na Trgu revolucije, rukovao s kubanskim predsednikom. Ispred čeličnih konstrukcija kubanskih revolucionara Ernesta Če Gevare i Kamilija Sjenfuegosa, dok je vojni orkestar svirao američku i kubansku himnu, dva predsednika su se smešila pred kamerama, a razmenila nekoliko reči. Iz Amerike je Donald Tramp, republikanski pretendent na Obamino mesto u Beloj kući, poručivao da je Kastro, ne dočekavši Obamu, kao na primer papu Franju, pokazao koliko ceni američkog kolegu. Obama se nije obazirao na Trampa, ali ni na kišu koja ga je pratila od trenutka kada su se otvorila vrata predsedničkog aviona. S kišobranom u ruci, prvog dana posete, krstario je vlažnom kaldrmom stare Havane.
Nisu samo cvetni dezeni haljina prve dame Mišel, kćerki Saše i Malije, prkosili protokolu. Mišel je u jednoj ruci držala kišobran, dok je drugom majci Marijani Robinson, Obaminoj tašti, pomagala da preskače barice dok su se, okruženi brojnim obezbeđenjem, probijali ka muzeju i katedrali. Obama je kćerkama pokazivao znamenitosti poznate mnogim turistima, uključujući i srpske, ali ne i Amerikancima kojima je putovanje na susedno ostrvo bilo zabranjeno. Večerali su u privatnom restoranu "San Kristobal", gde se masa Kubanaca tiskala pokušavajući da ih vidi... Ni Obama, koji je na Kubu poveo delegaciju od tridesetak poslanika obe partije, direktore korporacija i istaknute kubanske Amerikance, nije ostao dužan Kastru. Poruke mu je uputio pre zvaničnog susreta, iz nove ambasade SAD-a u Havani: "Promena će se dogoditi na Kubi, i mislim da Raul Kastro to razume", rekao je. Ostrvski preduzetnici trebalo je da razgovaraju sa predsednikom SAD, ali sastanak sa kubanskom opozicijom nije bio po volji vlastima u Havani. Kubanci će moći da otvaraju račune u bankama SAD, kao i da rade za Amerikance, ali Havana kaže da do pune normalizacije odnosa neće doći dok Vašington ne ukine trgovinski embargo, otvori širom vrata za putovanja i Havani ne vrati Gvantanamo. Američki Kongres još nije spreman da pozitivno odgovori na ove zahteve.

Obama najavio ukidanje embarga, ali...

Američki predsednik Barak Obama izjavio je danas da će SAD ukinuti trgovinski embardo Kubi, ali nije mogao da precizira kada bi tako nešto moglo da se dogodi. Prema njegovim rečima, trgovinski embargo nije poslužio interesima SAD-a niti interesima kubanskog naroda. Obama je rekao da će najveći deo posla oko ukidanja ekonomske blokade biti na Kongresu, ali da taj proces zavisi od toga kako će Kuba rešavati probleme vezane za poštovanje ljudskih prava. On je naveo da je sa kubanskim predsednikom vodio "pošten i iskren" razgovor o ljudskim pravima i demokratiji, kao i da je danas počeo novi dan u odnosima dve zemlje. On je kazao da između SAD i Kube dve zemlje "i dalje postoje ozbiljne razlike" u vezi slobode govora, političkih i verskih sloboda, ali da veruje da SAD i Kuba mogu da vode "konstruktivan dijalog". Predsednik SAD je istakao uspeh koji je postignut povećanjem putovanja, trgovine i turizma između dve zemlje. Obama je rekao da nastoji da olakša put za zajednička koorporativna ulaganja i zapošljavanje više Kubanaca u SAD. Obama je pokušao da ubedi Kubance da ne moraju da se boje obnove odnosa sa SAD. "O budućnosti Kube odlučivaće Kubanci i niko drugi", kazao je američki predsednik.

Kastro: Obama da ukine sankcije i vrati Gvantanamo

Kubanski predsednik Raul Kastro pozvao je danas američkog predsednika Baraka Obamu da ukine još sankcija Kubi. Kastro je apelovao na predsednika SAD da vrati Kubi vojnu bazu američke mornarice u zalivu Gvantanamo. U saopštenju objavljenom nakon sasatanka sa Obamom, kubanski predsednik je pozdravio promene koje su dovele do potpisivanja sporazuma između Kube i SAD o komercijalnim letovima i telekomunikacijama. On je naveo da, uprkos pozitivnim pomacima, američka ekonomska blokada i dalje predstavlja najveću prepreku ekonomskom razvoju Kube i boljem životnom standardu njenog stanovništva. U saopštenju se navodi da Kastro prepoznaje želju Baraka Obame da se sankcije Kubi u potpunosti ukinu, ali da Kongres uporno odbija takav predlog.
Izvor: Novosti

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA