Најновије

Хашки трибунал гура радикале у Скупштину

Хаг помаже Војиславу Шешељу у кампањи! Ослобађајућом пресудом Хашки трибунал је лидеру радикала дао ветар у леђа током предизборне трке која је актуелна у Србији.

СРС (Фото: СРС)

Рејтинг Српске радикалне странке ће сигурно скочити, само је питање да ли ће тај скок бити минималан или ће се десити права „експлозија“, сматрају стручњаци.
Политички аналитичар Ђорђе Вукадиновић истиче да ће ослобађајућа пресуда Трибунала у Хагу бити ветар у леђа Војиславу Шешељу.
- Поставља се питање колики ће бити ефекат тог „ветра“, али у најминималнијем случају он је добио неколико дана бесплатне кампање у свим медијима - казао је он и додао да много зависи и од тога колико ће тај позитиван импулс остати у наредне три недеље.
- Шешељ сада постаје проблем не само десничарима, већ и СНС-у, јер га велики број гласача те странке и даље симпатише. Мислим да ће рејтинг радикала порасти, само је питање колико. Ту имамо две верзије. Прва је да се догоди минималан пораст рејтинга (око 1 или 2 процента), а друга да се деси права „експлозија“ рејтинга и то углавном гласовима из владајуће странке - истакао је Вукадиновић и додао да када је у питању проевропска опозиција ефекат Шешељеве пресуде на њихов рејтинг може бити или никакав или чак може мало да им помогне.
Нешто умеренији је његов колега, политички аналитичар Драгомир Анђелковић, који наводи да ослобођајућа пресуда не може драстично да утиче на ток предизборне кампање.
- Мислим да рејтинг Српске радикалне странке не може драстично да се повећа. Може да дође до одређених осцилација, али ништа битно - казао је он, истакавши да је једино сигурно да је радикалима сада гарантован прелазак цензуса.
Директор агенције „Фактор плус“ Владимир Пејић истакао је  да не жели да даје прогнозе док не добије резултате истраживања.
- Планирамо да следећа истраживања урадимо за недељу дана када спласне еуфорија, да би добили реалније стање - рекао је он, додајући да је сигурно да ће Шешељева ослобађајућа пресуда позитивно утицати на рејтинг СРС-а.
- Ипак морамо имати у виду да се људи данас више воде економијом, него идеологијом. Постоје три циљне групе гласача чији би гласови могли да се прелију у рејтинг радикала. У питању су гласови десничара, неопредељених бирача, али и поједини гласачи СНС-а, јер је сигурно да међу њима има симпатизера Војислава Шешеља - објашњава Пејић, али и додаје да се председник СНС-а Александар Вучић последњих година наметнуо као лидер и ауторитет.
- Ипак, морамо имати у виду и да је далек пут од симпатија до заокруживања броја на гласачком листићу - закључио је директор агенције „Фактор плус“.

Николић: Хаг је мера за Србина!

Председник Србије Томислав Николић изјавио је да је индиферентан према пресуди лидеру радикала Војиславу Шешељу и према њему лично, али је истакао да је Хаг „мера за Србина“, алудирајући очигледно да Шешељ није довољно добар Србин кад га је Хаг ослободио. „Нисам размишљао шта би могло да се деси, али мера за Србина је да ли га је Хашки суд ослободио или осудио“, рекао је Николић. Извор: Ало

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА