Најновије

ВУЧИЋ И ИЗЕТБЕГОВИЋ: Однос Срба и Бошњака кичма за мир на Балкану

Бошњаци требају да уђу у српске ципеле, а Срби у бошњачке не би ли се боље разумели, поручио је премијер Србије.

Вучић и Изетбеговић (Фото: Јутјуб)

Премијер Србије Александар Вучић и преседавајући Председништва Босне и Херцеговине Бакир Изетбеговић срели су се на маргинама Међународног господарског сајма у Мостару, поручивши како су напетости у регији непотребне и да треба радити на унапређењу односа међу суседним земљама за добробит будућих генерација.
Двојица лидера разговарали су и о посљедњим догађањима на релацији Босна и Херцеговина - Србија и затегнутим односима између двеју земаља. Сложили су се како је неопходно отворено и искрено разговарати о ономе што оптерећује односе две нације, Србе и Бошњаке и да о томе зависи мир и стабилност регије.
"Имали смо отворен, искрен, не и лак разговор. Разматрали смо односе Срба и Бошњака у целости и односе у региону. Рекао бих да је закључак да у наредном периоду интензивирамо наше контакте и дијалог јер су српско-бошњачки односи кичма за опстанак Западног Балкана, за мир, за безбедност људи у целом региону", рекао је Вучић.
По њему, "прошлост мора да се сагледа из сваког угла, Бошњаци требају да уђу у српске ципеле, а Срби у бошњачке не би ли се боље разумели".
"Све наше односе морамо да решавамо тако да сви спустимо тонове и решавамо проблеме у миру и да покушамо да унапредимо. Срби и Бошњаци имају заједничку будућност тамо где су вековима живели. Ми Срби са многим народима делимо границе, а са Бошњацима живимо заједно, и у Србији и у Босни и Херцеговини. Тако је било у прошлости, тако ће морати да буде у будућности", поручио је Вучић.
Изетбеговић: Још нема доказа за нову тужбу
Изетбеговић је казао како је са Вучићем "претресао" све теме које су важне за обе земље.
"Прошлост је била каква је била и не можемо на њу утицати. Можемо утицати на будућност и ми смо спремни интензивирати дијалог Србије и Босне и Херцеговине, Срба и Бошњака", изјавио је Изетбеговић.
Додао је како се Срби и Бошњаци морају међусобно уважавати, уважавати истину и пресуде међународних судова.
"Ових дана Србија се с правом сећа онога што је почело пре 75 година оснивањем злочиначке Независне Државе Хрватске. С правом се сећа и не сме заборавити. И ми се сећамо неких ствари, али то неће бити разлог да приговарамо, да правимо проблеме, да кваримо односе, него ћемо покушати на истини и правди градити боље односе у будућности", казао је Изетбеговић.
На новинарско питање хоће ли одустати од нове тужбе за геноцид против Србије, Изетбеговић је одговорио како он није тај који одлучује о том питању.
"Још немамо доказа који би водили у том смеру. Ако га буде, тада можемо о томе разговарати, али мислим да тада нитко нема право одустати. Чему судови, заправо, служе? Ту не сме бити љутње. Ако су појединци или неки режим нешто урадили пре двадесет година, то је управо начин да се скине хипотека одговорности са читавог народа", закључио је Изетбеговић.
Извор: Ал ЏазираВ

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА