Najnovije

VUČIĆ I IZETBEGOVIĆ: Odnos Srba i Bošnjaka kičma za mir na Balkanu

Bošnjaci trebaju da uđu u srpske cipele, a Srbi u bošnjačke ne bi li se bolje razumeli, poručio je premijer Srbije.

Vučić i Izetbegović (Foto: Jutjub)

Premijer Srbije Aleksandar Vučić i presedavajući Predsedništva Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović sreli su se na marginama Međunarodnog gospodarskog sajma u Mostaru, poručivši kako su napetosti u regiji nepotrebne i da treba raditi na unapređenju odnosa među susednim zemljama za dobrobit budućih generacija.
Dvojica lidera razgovarali su i o posljednjim događanjima na relaciji Bosna i Hercegovina - Srbija i zategnutim odnosima između dveju zemalja. Složili su se kako je neophodno otvoreno i iskreno razgovarati o onome što opterećuje odnose dve nacije, Srbe i Bošnjake i da o tome zavisi mir i stabilnost regije.
"Imali smo otvoren, iskren, ne i lak razgovor. Razmatrali smo odnose Srba i Bošnjaka u celosti i odnose u regionu. Rekao bih da je zaključak da u narednom periodu intenziviramo naše kontakte i dijalog jer su srpsko-bošnjački odnosi kičma za opstanak Zapadnog Balkana, za mir, za bezbednost ljudi u celom regionu", rekao je Vučić.
Po njemu, "prošlost mora da se sagleda iz svakog ugla, Bošnjaci trebaju da uđu u srpske cipele, a Srbi u bošnjačke ne bi li se bolje razumeli".
"Sve naše odnose moramo da rešavamo tako da svi spustimo tonove i rešavamo probleme u miru i da pokušamo da unapredimo. Srbi i Bošnjaci imaju zajedničku budućnost tamo gde su vekovima živeli. Mi Srbi sa mnogim narodima delimo granice, a sa Bošnjacima živimo zajedno, i u Srbiji i u Bosni i Hercegovini. Tako je bilo u prošlosti, tako će morati da bude u budućnosti", poručio je Vučić.
Izetbegović: Još nema dokaza za novu tužbu
Izetbegović je kazao kako je sa Vučićem "pretresao" sve teme koje su važne za obe zemlje.
"Prošlost je bila kakva je bila i ne možemo na nju uticati. Možemo uticati na budućnost i mi smo spremni intenzivirati dijalog Srbije i Bosne i Hercegovine, Srba i Bošnjaka", izjavio je Izetbegović.
Dodao je kako se Srbi i Bošnjaci moraju međusobno uvažavati, uvažavati istinu i presude međunarodnih sudova.
"Ovih dana Srbija se s pravom seća onoga što je počelo pre 75 godina osnivanjem zločinačke Nezavisne Države Hrvatske. S pravom se seća i ne sme zaboraviti. I mi se sećamo nekih stvari, ali to neće biti razlog da prigovaramo, da pravimo probleme, da kvarimo odnose, nego ćemo pokušati na istini i pravdi graditi bolje odnose u budućnosti", kazao je Izetbegović.
Na novinarsko pitanje hoće li odustati od nove tužbe za genocid protiv Srbije, Izetbegović je odgovorio kako on nije taj koji odlučuje o tom pitanju.
"Još nemamo dokaza koji bi vodili u tom smeru. Ako ga bude, tada možemo o tome razgovarati, ali mislim da tada nitko nema pravo odustati. Čemu sudovi, zapravo, služe? Tu ne sme biti ljutnje. Ako su pojedinci ili neki režim nešto uradili pre dvadeset godina, to je upravo način da se skine hipoteka odgovornosti sa čitavog naroda", zaključio je Izetbegović.
Izvor: Al DŽaziraV

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA