Најновије

(ИНТЕРВЈУ) ВОЈИСЛАВ ШЕШЕЉ: Народ је испробао све, радикали су једина алтернатива

Лидер Српске радикалне странке Војислав Шешељ у интервјуу за Правду говори о могућим постизборним коалицијама, сусретима у кампањи са активистима СНС-а, изборним листама за одвлачење гласова и другостепеном поступку пред Хашким судом.

Војислав Шешељ (Фото: СРС)

- Они који гласају за српске радикале сигурно се неће покајати. Ми никад нисмо преварили, никад нисмо били у криминалним аферама, одани смо својим идеалима, одани свом политичком програму и ту за нас промена нема – каже Шешељ. Изгледа да СРС сада има највећи коалициони капацитет, на почетку кампње су тврдили да ћете правити коалицију са Вучићем а сада тврде са Пајтићем, шта ви кажете на то? Ми смо сами себи одредили свој коалициони капацитет. Нама није потребна власт по сваку цену и учешће у власти. Спремни смо да сарађујемо са онима који су против уласка у ЕУ и који су за интеграцију са Русијом. То је наше принципијелно становиште од кога не одступамо. Сви други који праве рачуницу са нама, праве рачун без крчмара. Да ли има на изборима оних који испуњавају те ваше критеријуме да би могли са њима да правите коалицију? За сада их нема, али могу да се промене. Ако је Вучић могао својевремено за 180 степени, да за љубав према власти, промени своју идеологију и политички програм и да од искреног српског националнисте, некада екстремнијег и од мене, пређе у евроунијатски забор, могућа је ваљда и излазна путања из тога, када схвати какви су нам непријатељи тамо. Та могућност постоји и ми је остављамо отвореном, иако се он сад из петних жила упиње да докаже да баш та могућност не постоји и само се на нас обрушио као онима са којима неће да сарађује.
Да ли Вучић има своје „играче“ на туђим изборним листима? Могуће је да он на свим листима има неке своје спаваче, не бих могао да се закунем да и код нас нема тако неког, али ми смо се обезбедили тако што су сви наши кандидати за посланике до броја 84 потписали уговор са странком. Ако напусте странку или буду избачени, да ће надокнадити стрнци све трошкове које је странка имала везано за њихов избор. То су огромни трошкови, ту се урачунава и то што сам годину ипо дана ја обигравао целу Србију, имао 300 јавних наступа, па сав материјал који смо купили, платили спотове итд. Они су уговор потписали на износ од 10 милиона динара и потписали су бланко менице. Тешко да ће они себи дозволити такав луксуз, једино да им Вучић плати 100.000 евра.
Да ли постоје читаве изборне листе које раде за режим? Постоје комплетне листе којима је Вучић скупио потписе али он не очекује да ће они ући у Скупштину и проћи цензус. Њему су те листе важне да би одвукле што више опозиционих гласова. Он себе поставља у услогу 'сам против свих'. Вучић рачуна да ко не гласа за њега онда је у принципу све једно за кога гласа, али би било најбоље да гласа за неког ко неће проћи цензус како би СНС учествовао већински у подели тих гласова.
Које су те листе? Сви знамо које су то листе. То су углавном листе ових удружења грађана и организација које нису у стању да скупе 10.000 потписа да се региструју као странка, а сад одједном за изборе имају 10.000 потписа. Током кампање сусретали сте се са активистима СНС, неке снимке сте и објавили. Шта вам кажу напредњаци? Интересантно, али никада ми од њих нико није нешто добацио. Ја се мало нашалим, полупровокацију направим, али не реагују. Међутим, нападали су наше активисте у Суботици, Крушевцу, Чачку, Сопоту, Алибунару итд.
На снимцима које сте објавили напредњаци су се обрадовали кад су вас видели? Њима је савест узнемирена. Били су некада чланови СРС као искрене патриоте и националисти. Нису полагали на личну и матерјалну користи из тог чланства. Сада су се нашли у партији којој је то примарни циљ, материјална корист. У СНС се сви учлањују да би се окористили и зато им је савест узнемирена. Српска радикална странка се залаже за савез са Русијом и заговарате отварање руских војних база овде. Да ли сте сигурни да и Русија то жели? То је стара руска тежња још од Петра Великог и ту се ништа до данас није променило. Русија мора имати упориште на Балкану, Русија мора имати сигуран излаз на Средоземно море итд. Нова дипломатска битка се захуктава. Зашто су се Албанци толико уплашили од ваше могуће посету Космету да су блокирали све административне прелазе и цео север покрајине да вас спрече да дођете на митинг СРС у Косовској Митровици?
Албанци се боје мог утицаја на косовско-метохијске Србе. Албанцима је јасно да сам ја једини борац за повраћај Косова и Метохије као српске националне територије. Све друге политичке партије су спремне да се ценкају око тога сем нас, српских радикала. У појединим медијима не пропуштају да вам напомену да је ослобађајућа пресуда тек првостепена, као да има оних у Србији који би волели да другостепена буде другачија. Да ли се плашите другостепне одлуке?
Ослобађајућа пресуда мени је погодила све западне силе и њихове тајне службе. Нашла су се двојица судија који су се успротивили диктату а сад како ће се ствари даље одвијати то за мене није ни важно. Сад треба тужилац да најави жалбу, па да поднесе жалбу, па треба да иде та процедура. Ја сам потпуно незаинтересован за то а они се надају да би могли да ми изрекну неку робију, тек толико да не би могао да се бусам у прса да сам и формално ослобођен. Али шта год да ураде ја сам апсолутни победник. Ако укину ослобађајућу првостепену пресуду онда могу да иду само на ново суђење. Не може другостепено веће да преиначи ослобађајућу пресуду и да каже осуђен је на толико година. То би било нешто невероватно па чак и у Хашком трибуналу. У свим случајевима где је донета провостепена ослобађајућа пресуда, а касније усвојена жалба тужилаштва, вођен је нови поступак. Да ли је пресуда додатно подигла популарност СРС  код грађана?
Имамо непрекидан и огроман раст за ових годину ипо дана. Имамо непрекидан повратак старих чланова, а имамо и велико учлањење младих људи. На нашим митинзима можете видети највећи проценат младих људи. Само по себи ова хашка пресуда не мислим да је нешто наручито допринела. Да сам осуђен на 25 година затвора народ би из ината гласао за нас. Наша популарност је скочила зато јер је народ схватио да више нема алтернативе. Испробао је напредњаке, социјалисте и досманлије. Видео је да не вреде ништа, остали су само радикали. Извор: Правда

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА