Најновије

ЗАПАДНИ МЕДИЈИ: Блајбург је атракција за фашисте!

Комеморација у Блајбургу представља окупљање хиљада екстремних десничара, од којих су многи носили обележја и заставе усташког режима, пише АП.
Како наводи АП, окупљање на Блајбургу догађа се сваке године, али се додаје и да овогодишња комеморација "долази на крилима успона екстремне деснице у Хрватској након парламентарних избора". "Комеморацији на Блајбургу присуствовао је низ високих званичника хрватских власти и католичке цркве. Од преузимања власти у јануару, хрватске власти нашле су се на удару критика због гурања главе у песак пред порастом десног екстремизма и релативизације усташких злочина", истиче је АП. Осим њих, екстремно десничарски елемент на Блајбургу споменули су и аустријски медији. Тако бечки 'Стандард' комеморацију описује као "атракцију за оне са фашистичим ставовима". Како уствари Аустријанци доживљавају комеморацију у Блајбургу, која се и одржава на њиховој територији, јасно показује и чињеница да је уочи комеморације један посланик хрватског парламента из странке Зелених јавно позвао аустријског министра унутрашнјих послова да "полиција буде спремна на појаву забрањених симбола, као и обично". Аустријска полиција је на крају и морала да реагује на комеморацији, о чему више можете да прочитате ОВДЕ.
"Блајбуршким покољем" хрвати називају страдање припадника НДХ и других фашистичких одреда из СФРЈ у Другом светском рату, као и цивила који су их пратили. Они су кренули према западу, надајући се предаји савезничким снагама, али су их савезници препустили југословенској војсци код Блајбурга. Део заробљених одмах је убијен, а део је следећих неколико месеци страдао у маршевима срама кроз бившу Југославију, званим 'Крижни пут'. Извор: index.hr/Правда

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА