Najnovije

ZAPADNI MEDIJI: Blajburg je atrakcija za fašiste!

Komemoracija u Blajburgu predstavlja okupljanje hiljada ekstremnih desničara, od kojih su mnogi nosili obeležja i zastave ustaškog režima, piše AP.
Kako navodi AP, okupljanje na Blajburgu događa se svake godine, ali se dodaje i da ovogodišnja komemoracija "dolazi na krilima uspona ekstremne desnice u Hrvatskoj nakon parlamentarnih izbora". "Komemoraciji na Blajburgu prisustvovao je niz visokih zvaničnika hrvatskih vlasti i katoličke crkve. Od preuzimanja vlasti u januaru, hrvatske vlasti našle su se na udaru kritika zbog guranja glave u pesak pred porastom desnog ekstremizma i relativizacije ustaških zločina", ističe je AP. Osim njih, ekstremno desničarski element na Blajburgu spomenuli su i austrijski mediji. Tako bečki 'Standard' komemoraciju opisuje kao "atrakciju za one sa fašističim stavovima". Kako ustvari Austrijanci doživljavaju komemoraciju u Blajburgu, koja se i održava na njihovoj teritoriji, jasno pokazuje i činjenica da je uoči komemoracije jedan poslanik hrvatskog parlamenta iz stranke Zelenih javno pozvao austrijskog ministra unutrašnjih poslova da "policija bude spremna na pojavu zabranjenih simbola, kao i obično". Austrijska policija je na kraju i morala da reaguje na komemoraciji, o čemu više možete da pročitate OVDE.
"Blajburškim pokoljem" hrvati nazivaju stradanje pripadnika NDH i drugih fašističkih odreda iz SFRJ u Drugom svetskom ratu, kao i civila koji su ih pratili. Oni su krenuli prema zapadu, nadajući se predaji savezničkim snagama, ali su ih saveznici prepustili jugoslovenskoj vojsci kod Blajburga. Deo zarobljenih odmah je ubijen, a deo je sledećih nekoliko meseci stradao u marševima srama kroz bivšu Jugoslaviju, zvanim 'Križni put'. Izvor: index.hr/Pravda

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA