Најновије

Бојан Пајтић: Нећемо никад са Шешељем

Волео бих да страначки избори буду у јулу, али је питање колико је потребно времена да се непосредни избори технички организују, зато што ДС у овом тренутку на папиру има 180.000 чланова - каже у интервјуу за „Блиц” лидер ДС Бојан Пајтић.
Интервију преносимо у целости. Он каже да тај податак датира из периода док су демократе биле на власти.
- Ослободили смо се баласта знатног броја људи који су у ДС били само зато да би били у власти, који су се учланили у власт, а не у странку. Значајан број тих људи је данас у СНС или у неким другим странкама и не би било нормално да они сада гласају на изборима у ДС. Зато је потребно да се спроведе ревизија. Због људи који круже од странке до странке на власти, прва одлука ДС, након што преузме одговорност у Србији, биће забрана учлањивања нових чланова у првој години власти.
Зашто се чини да одуговлачите са изборима?
- Желим да се процес око избора што пре заврши, како бисмо се концентрисали на председничке изборе. Формирана је радна група која треба да одреди први могући термин одржавања страначких избора. Лично бих волео да то буде у јулу.
Хоћете ли бити кандидат за председника ДС?
- Ја јесам председник ДС. Договорили смо се да не коментаришемо изборне процесе у странци због тога што то увек бива тумачено у негативном контексту. И уместо да се ДС као једина странка у којој ће постојати непосредни избори препозна као шанса српског друштва да се демократизује, цео тај процес се стално доводи у негативни контекст и зато смо се договорили да не коментаришемо унутарстраначка дешавања.
Када сте се последњи пут чули с Драганом Шутановцем?
- Пре пар недеља.
У интервјуу непосредно пред изборе, рекли сте да ћете освојити двоцифрени проценат. Освојили сте око шест одсто. Јесте ли размишљали о оставци?
- Ја сам једини политичар у Србији који је сам поставио линију испод које ћу се повући из политике. Рекао сам да ћу поднети оставку уколико будемо имали слабији резултат него на прошлим изборима. Имали смо више гласова, иако су нас опет поцепали непосредно пред изборе, направивши Левицу Србије, иако су нас блатили, иако нисмо имали ни медијског простора ни финансијских средстава, ни могућности да искажемо став. Овај резултат омогућава даљу борбу. Није нешто због чега бих био јако задовољан, али је истовремено резултат који је омогућио да се у изборној ноћи боримо за право гласа које су друге странке стекле. Осим тога, то није стварни резултат јер је украдено између 200.000 и 300.000 гласова, због чега ћемо тражити анкетни одбор да се утврди колико су заиста добиле опозиционе странке.
Ни дебакл у Војводини вас није подстакао да размишљате о оставци?
- Ако је дебакл то што смо три пута победили листе Александра Вучића и Томислава Николића, и то што смо као странка имали 16 година доминантну позицију на нивоу једне регије, па после изгубили власт, плашим се да нам се разумевање термина дебакл не подудара. Направили смо подвиг чињеницом да смо успели да у четири мандата будемо доминантна странка у Војводини и да то у овом делу Европе ником није пошло за руком.
Ви то не перципирате као неуспех?
- Ја бих то перципирао као неуспех у демократском друштву. Као изразити неуспех у условима у којима опозиција има простора у медијима, где не постоје бугарски возови, фалсификовање записника, крађа избора, пребијање политичких противника, константна сатанизација, у којој постоји елементарна слобода медија... Тада бих то перципирао као неуспех. Перикле је рекао да слобода почива на храбрости. Ми се сада боримо за слободу и борили смо се за елементарну присутност опозиције. Пројекат овог режима није био да победи опозицију, него да је уништи, пре свега ДС. Други план им је био да имају више посланика него у претходном сазиву. Оба та плана су се показала као потпуно неуспешна.
Да ли је из ове перспективе била исправна одлука опозиције да на изборе иде у више колона?
- Јесте, добили бисмо по свим проценама мање да смо изашли заједно. Постојао је одређени ризик за листу око СДС да не пређе цензус, али смо се борили да воља грађана буде уважена. Тешко би било образлагати у кампањи од месец и по зашто ми нисмо једна странка, али јесмо једна листа. С друге стране, ми нисмо били сасвим сигурни да ће све странке из те коалиције и после избора остати доследне ставу да неће у коалицију с Александром Вучићем.
Јесте ли сад сигурни?
- Ни сад нисам сигуран, али видим да код одређених странака нема категоричког ограђивања од такве могућности, пре свега мислим на ЛДП и ЛСВ. Они се и не оглашавају око бројних прича да ће ући у ту коалицију.
Шта вам би да позовете бираче ДС да гласају за Двери?
- Нисам позвао да се гласа за ДСС/Двери већ да се спречи да три листе буду покрадене. Нетачно је да је фалило 0,75 од једног гласа да се та листа нађе у парламенту. Та листа, као и друге, покрадена је за више хиљада, можда и више десетина хиљада гласова. Тај позив је био прагматске природе, иако сам изразити противник замашног дела политике и ДСС и Двери, али да није било тог позива, да је било по вољи Вучића, било би украдено поред оних 300.000 још 200.000 гласова који би се слили режимском СНС.
Да ли је тај прагматски позив, како кажете, могао да прође без држања за руке с Бошком Обрадовићем?
- Нисам се држао за руке с Обрадовићем.
Али јесте са Сандом, а Бошко је био у низу.
- Па није исто да ли се држиш за руке са Сандом или с Бошком Обрадовићем. Али, то је секундарно. Важно је да смо показали да бар око нечега можемо да се договоримо, а то је да је грађанин носилац суверенитета у овој земљи.
Мислите на оног грађанина којем је Бошко Обрадовић пре три дана оспорио право на сексуалну оријентацију?
- Морамо бити прецизни. То што он износи за мене потпуно неприхватљив став о сексуалним слободама и правима, не значи да неко има право да покраде његове гласове. Онда би то значило да неко има право да га претуче на улици или да пуца на њега. Као што ћемо подржати прајд и ове године и борити се за права ЛГБТ популације, тако смо се борили и за право оних грађана који су, лично мислим, грешили када су гласали за ДСС/Двери, али јесу гласали и тај глас мора бити уважен.
Видите ли критике на друштвеним мрежама због тога што Душан Милисављевић и Владимир Павићевић нису ушли у парламент?
- Милисављевић је први ако неко одустане.
Какав договор имате с Тадићем?
- Немамо никакав договор, али разговарам с њим као и с Радуловићем и свима другима.
Доста чешће него са другима.
- Нисам сигуран. Не превише често. Случајно смо се последњи пут срели, и појавиле су се фотографије у медијима. Важно је да постоји комуникација између странака које подржава иста структура људи.
Ко ће бити ваш кандидат за председничким изборима?
- Тражићемо кандидата који би победио овај режим и који би добио подршку што ширег корпуса странака, мањинских организација, група грађана. Ванстраначки или надстраначки кандидат којег би подржала грађанска Србија има шансе да победи кандидата режима, ко год он био.
Ко би по вама био добар кандидат?
- Кад бих лицитирао, осудио бих ту особу на потпуну стигматизацију и блаћење. Уништио бих не само шансе том кандидату да оствари успех на изборима, већ и његов живот.
Хоћете ли због сарадње са СРС искључити Марка Бастаћа из странке?
- Нећемо га искључити, али нећемо бити у коалицији са СРС. Није постојала формална одлука, па Бастаћ тако није прекршио ниједну формалну одлуку странке. На седници Председништва пре три дана усвојили смо ту одлуку. Не знам како бих погледао у очи децу Зорана Ђинђића, за чијег оца Шешељ тврди да му треба забити глогов колац у сандук, а да смо истовремено ми као странка у коалицији са СРС.
Како коментаришете дешавања у РТВ?
- У РТВ је дат налог да се уништи нешто што је функционисало као независни јавни сервис, а лаж је да је он био у служби ДС, што је изговорио Вучић.
Годинама нисам био гост у вестима РТВ, ни у пет ни у 10 сати, за разлику од Вучића који је на недељном нивоу гост РТС-а, и то говори о томе да нису сви исти. Извор: Блиц

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА