Најновије

ПОЗДРАВ "ЕВРОПСКОМ ПУТУ СРБИЈЕ": Хрватска најавила бесконачан низ услова из Загреба

Још ни претходна хрватска уцена није званично решена, а из Загреба је стигла нова.

Рампа Србији за улазак у ЕУ: Хрватска (Фото: XinHua)

Хрватска је изнела нову уцену Србији за наставак преговора са ЕУ. Овог пута Београду је испостављен захтев да призна независност Косова. Шеф хрватске дипломатије Миро Ковач јуче је демантовао комесара ЕУ Јоханеса Хана, који је раније изјавио да је пронађено решење за отварање поглавља 23 у преговорима Србије и ЕУ, које Загреб кочи. На све то, Ковач је индиректно поручио да од Србије очекује да призна независност јужне покрајине. "Хрватска жели да Србија успостави односе с 'Косовом' на добробит и једне и друге државе" рекао је он. Међутим, ни то им изгледа није било довољно, па је почео да дели лекције Србији, поручујући да "Србија није прошла ни пријемни, а хоће на факултет", алудирајући на низ услова које би наша држава требало да испуни за отварање поглавља у преговорима с ЕУ.

Спрдају се

"Наравно да Хрватска као чланица ЕУ помаже да се пронађе решење како би Србија могла да крене напред. Ми смо у контакту с Европском комисијом и чланицама ЕУ, желимо да будемо конструктивни и да се постигне напредак, али има много нејасноћа у том процесу. Шта је циљ? Да Србија отвори поглавље које се тиче правосуђа и темеља права? То је као да уписујете факултет, а пре тога треба положити пријемни испит, нешто што се зове преговори о критеријумима за то поглавље. Нисмо дошли до тога, дошли смо до тога да дефинишемо које је штиво потребно како би Србија уписала факултет", изјавио је Ковач. Поводом ранијих провокативних изјава хрватског министра, Вучић је јуче само кратко поручио: "Нисам заинтересован, то је њихов посао. Ако хоће да отворе поглавља, хвала им. Ако неће, опет им хвала, имамо ми овде много посла". Министар спољних послова Србије Ивица Дачић рекао је да Србија неће поклекнути пред захтевима Загреба. "У Бриселу је очигледно све договорено, зато је потребно упаковати у антисрпски и проусташки пакет, како би јавност то лакше прогутала. Хрвати хоће да буду највећи националисти и антисрпски оријентисани у Загребу, а да притом морају да објасне како су попустили у Бриселу. Србија неће допустити уцене и понижење. Али би Хрватска требало да се приупита зашто су сви у ЕУ против њих у односу на Србију", рекао је Дачић. Потпредседник владе Расим Љајић оштро је реаговао на изјаве хрватског шефа дипломатије.
"Те тврдње су потпуно неутемељене, нетачне и као такве депласиране. С пуном одговорношћу могу да кажем да је у Србији, у областима о којима је говорио Ковач, у протеклих 15 година остварен највећи напредак", категорично је поручио Љајић.

Србофобија

Политички аналитичар Бранко Радун сматра да Хрватска врши притисак пре свега због своје јавности и да се то никад неће променити. "Политичка елита у Хрватској је оптерећена србофобијом. Већ сам писао 2010. да ће Хрватска уласком у ЕУ променити свој однос према Србији. Ни тада нису били добро односи, али није било агресивних иступа против Србије", оцењује Радун.

Карамарко остаје у влади

Потпредседник хрватске владе Томислав Карамарко остао је на тој функцији јер је јуче већина чланова владе на телефонској седници гласала против његове смене. Повод за гласање о његовом опозиву било је шарање његове супруге Ане Шарић с главним лобистом мађарског Мола Јосипом Петровићем. О Карамарку би требало да се изјасни и хрватски парламент.

Реаговања

Војислав Шешељ, лидер СРС: "Тадић је шенио као псето пред хрватским званичницима, а то сада ради и Тома. Хрвате треба игнорисати, нервирати их и ругати им се". Константин Самофалов, СДС: "Уместо да уче на грешкама из прошлости, они их понављају и гурају наша друштва у проблем".
Момо Чолаковић, ПУПС:
"Нове изјаве хрватских званичника су непримерене, нарочито њиховог министра Ковача. То не доводи до добре политичке и економске сарадње и лоши односи нису ни у интересу Србије ни у интересу Хрватске". Извор: Курир

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА