Најновије

ОЛАНД: Рат је пред нашим вратима!

Француски председник предводио је церемонију обележавања Дана победе у Другом светском рату.

Франсоа Оланд (Фото: XinHua)

Уз драстичне мере безбедности, јер у Француској и даље траје ванредно стање, данас је на Јелисејским пољима одржана традиционална церемонија обележавања Дана победе у Другом светском рату, коју Запад слави, по обичају, дан раније у односу на земље Источне Европе. Председник Франсоа Оланд је поводом 71. годишњице победе над нацизмом, поручио да обележавање 8. маја није питање сећања, већ будућности коју треба заједнички да изградимо и упозорио на опасности са којима је суочена Европа данас. Он је положио венац испред споменика Шарлу де Голу, бившем председнику и лидеру француског Покрета отпора током Другог светског рата, прошао у пратњи Републиканске гарде Јелисејским пољима и оживео вечну ватру на Споменику незнаном јунаку код Тријумфалне капије. Премијер Мануел Валс истиче да би "дух Покрета отпора требало да буде инспирација", посебно у трагичним тренуцима историје, као што су терористичке претње.
У телевизијском обраћању, Оланд је, између осталог, поручио да се мислило да су ратови део историје, а да су сад пред нашим вратима, у Сирији или Ираку. Истовремено, он је изразио жаљење што Европи тренутно прети распад, како је истакао, због заборава. У једном од ранијих обраћања, Оланд је већ апеловао на спречавање цепања Европе, због могућег изласка Велике Британије из ЕУ, несагласја унутар Уније у суочењу са избегличком кризом и појачане претње од тероризма. Француски медији нису, иначе, пропустили прилику да забележе да се ради о последњем председавању овом церемонијом актуелног шефа државе Оланда, с обзиром на то да ће следеће године у ово време већ бити одржани нови председнички избори. Оланд би, додуше, у новом мандату могао поново да стане на чело победничке поворке, али само под условом да се уопште кандидује и ако, којим чудом, успе да преокрене тренутно незавидан положај у истраживањима, по којима ужива свега 16 одсто популарности.
- Једина информација коју могу да вам дам јесте да ћу следеће године свакако бити овде - иронично је поручио шеф државе, пошто церемонији обележавања победе у Другом светском рату по традицији присуствују и бивши председници. У недељу је, тако, међу осталим званицама, на Јелисејским пољима био и некадашњи шеф државе Никола Саркози. 
Извор: Новости

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА