Најновије

Љајић: Одлука ЕЕУ је важна, јер Србији отвара приступ новим тржиштима

АСТАНА - Врховни савет Евроазијске економске уније (ЕЕУ) одлучио је да започне преговоре са Србијом о унификацији трговинског режима, чији ће резултат бити заједничка зона слободне трговине наше земље и пет земаља те уније, изјавила је новинарима министарка за трговину ЕЕУ Вероника Никишина.

Расим Љајић (Фото: Јутјуб)

– Одлука Евроазијске економске уније важна је јер Србији отвара пут ка потписивању споразума о слободној трговини са пет земаља ЕЕУ – рекао је за „Политику” Расим Љајић, потпредседник владе и министар трговине, туризма и телекомуникација. – Наша земља сада чека текст данашње одлуке Евроазијске економске уније и предлог споразума о слободној трговини са пет земаља ЕЕУ. Затим следе разговори преговарачких тимова две стране о тексту споразума који садржи списак робе која ће се размењивати без царина. Наш циљ је да задржимо постојећи ниво бесцаринске трговине са Русијом, Казахстаном и Белорусијом, који би убудуће важио и у размени са Јерменијом и Киргизијом, а реч је о 99 одсто производа из царинске номенклатуре. Љајић напомиње да тај циљ није лако постићи, а наредни корак у предстојећим преговорима биће наше настојање да се постојећа листа робе која се извози без царине прошири и на још неколико производа.
– Као што је познато, Србија је заинтересована да на тој листи пре свега буде „фијат 500Л”, као и живинско месо и неке врсте сирева – подсећа Љајић. – Земље ЕЕУ изнеће своје предлоге. Очекујемо позив за почетак преговора, а наша је жеља да то буде што пре.
Руска телевизија Лајф почетком је маја најавила да ће одлука о увозу нашег „фијата” у Русију бити донета на самиту у Астани, уз претпоставку да ће се без царине Србија и Русија годишње размењивати до 5.000 возила. Према писању „Спутњика”, о детаљима ће одлучивати две радне групе – једна из Србије и једна коју ће чинити представници Евроазијског економског савеза.
Извор: Политика

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА