Najnovije

LJajić: Odluka EEU je važna, jer Srbiji otvara pristup novim tržištima

ASTANA - Vrhovni savet Evroazijske ekonomske unije (EEU) odlučio je da započne pregovore sa Srbijom o unifikaciji trgovinskog režima, čiji će rezultat biti zajednička zona slobodne trgovine naše zemlje i pet zemalja te unije, izjavila je novinarima ministarka za trgovinu EEU Veronika Nikišina.

Rasim LJajić (Foto: Jutjub)

– Odluka Evroazijske ekonomske unije važna je jer Srbiji otvara put ka potpisivanju sporazuma o slobodnoj trgovini sa pet zemalja EEU – rekao je za „Politiku” Rasim LJajić, potpredsednik vlade i ministar trgovine, turizma i telekomunikacija. – Naša zemlja sada čeka tekst današnje odluke Evroazijske ekonomske unije i predlog sporazuma o slobodnoj trgovini sa pet zemalja EEU. Zatim slede razgovori pregovaračkih timova dve strane o tekstu sporazuma koji sadrži spisak robe koja će se razmenjivati bez carina. Naš cilj je da zadržimo postojeći nivo bescarinske trgovine sa Rusijom, Kazahstanom i Belorusijom, koji bi ubuduće važio i u razmeni sa Jermenijom i Kirgizijom, a reč je o 99 odsto proizvoda iz carinske nomenklature. LJajić napominje da taj cilj nije lako postići, a naredni korak u predstojećim pregovorima biće naše nastojanje da se postojeća lista robe koja se izvozi bez carine proširi i na još nekoliko proizvoda.
– Kao što je poznato, Srbija je zainteresovana da na toj listi pre svega bude „fijat 500L”, kao i živinsko meso i neke vrste sireva – podseća LJajić. – Zemlje EEU izneće svoje predloge. Očekujemo poziv za početak pregovora, a naša je želja da to bude što pre.
Ruska televizija Lajf početkom je maja najavila da će odluka o uvozu našeg „fijata” u Rusiju biti doneta na samitu u Astani, uz pretpostavku da će se bez carine Srbija i Rusija godišnje razmenjivati do 5.000 vozila. Prema pisanju „Sputnjika”, o detaljima će odlučivati dve radne grupe – jedna iz Srbije i jedna koju će činiti predstavnici Evroazijskog ekonomskog saveza.
Izvor: Politika

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA