Најновије

ДА ЛИ ЋЕ ОБАМА БОМБАРДОВАТИ АСАДОВУ ВОЈСКУ? Или не дирати "руског медведа"

Западни медији саопштили су да је амерички председник Барак Обама добио "затворени" меморандум Стејт департмента САД у коме дипломате инсистирају на томе да се прекине нарушавање примирја у Сирији, за шта је, сматрају они, неопходно бомбардовање положаја владине армије.

Барак Обама (Фото: ЈуТјуб)

Не треба дирати "руског медведа"
Аутори писма сматрају да ће само почетак борбених дејстава против Дамаска помоћи да се победи Исламска држава. У овом тренутку, америчка војска бомбардује само положаје џихадиста. Поред тога, незнатне снаге специјалних јединица учествују у копненој операцији, ограничавајући се на улогу саветника курдских одреда који јуришају на град Манбиџ у провинцији Алепо. 
Став Русије је непромењен - у Москви сматрају да је једина легална власт у Сирији данас влада Башара ал Асада, о чијој будућности треба да одлучује сам сиријски народ. 
Како ће поступити Обама?
- Могућност да се амерички председник сложи са аргументима дипломата и да нареди бомбардовање сиријске владине војске потпуно је искључена, убеђен је руски експерт Јуриј Бјалиј.
- Ипак, не може се искључити могућност да војска и специјалне службе врше провокације - упозорава он. 
- Обама ни у ком случају неће поздрављати такве ствари. Друга је ствар ако одређени део војне команде сматра свог председника "слабићем", онда такви напади могу да буду изведени и без његове наредбе. Бела кућа је у Сирији у пат-позицији, а одређени део америчке политичке елите сматра да без великих провокација она не може да се разреши - објашњава овај стручњак, преносе руски портали.
Поборник војног сукоба са Русијом је и бивша државна секретарка САД Хилари Клинтон, један од главних кандидата за америчког председника. 
- Обама припада оном делу политичког естаблишмента који не мисли тако и који је уверен да не треба изазивати "руског медведа", због тога што у том случају Москва не би могла да не одговори, а ставити цео свет на ивицу војног безумља они не желе - сматра стручњак.
Извор: Vesti-online.rs

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА