Најновије

Оланд: Жао мије Европе

Француски председник Франсоа Оланд обратио се јавности поводом Брегзита.

Франсоа Оланд (Фото: Синхуа)

Британци су референдумом одлучили да изађу из ЕУ што је болан избор, због којег веома жалим због Уједињеног Краљевства и Европе.
То је изјавио француски председник Франсоа Оланд поводом исхода британског референдума.
"То је, међутим, њихов избор и ми морамо да га поштујемо суочавајући се са свим његовим последицама. Велика Британија неће дакле више бити део Европске уније и процедуре предвиђене уговорима ће брзо бити примењене, то је правило и то је последица“, рекао је Оланд, саопштено је из амбасаде Француске у Србији. 
"Гласање у Великој Британији озбиљно ставља Европу пред изазов. У овим околностима она мора да покаже своју чврстину и снагу, пружајући неопходне одговоре како би владала економским и финансијским ризицима од изласка Велике Британије. Мере су већ предузете и имам поверење у њихову ефикасност", додао је он. 
Оланд је рекао да британска одлука захтева такође да се са луцидношћу сагледају несавршености функционисања Европе и губитак поверења народа у пројекат који она представља. 
"Опасност је огромна од екстремизма и популизма. Увек је потребно мање времена да се нешто разгради него да се направи, да се нешто уништи него да се изгради. Француска, земља оснивач Европе, то неће прихватити", додао је француски лидер. 
Он је рекао да је неопходно тргнути се и да Европа, да би ишла напред, не може више да се понаша као пре. 
"Народи од Европе очекују да поново афирмише своје вредности. Вредности слободе, толеранције и мира. Европа дакле треба да буде сила која суверено одлучује о својој судбини и која брани свој модел", рекао је Оланд у говору подовом референдума. 
Он је додао да ће Француска да преузме иницијативу да се Европа усредсреди на суштину: на безбедност и на одбрану нашег континента како би заштитила наше границе и како би сачувала мир суочена са претњама. Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА