Најновије

У ПРИШТИНИ СВЕ НАПЕТИЈЕ: Вијоре се заставе "Велике Албаније", кордони полиције око скупштине!

Ситуација је мирна за сада, а демонстранти су почели да се окупљају у великом броју. Полиција држи све под контролом.

Вељика Аљбанија (Фото: Скриншот)

Присталице Самоопредељења почеле су да се окупљају на тргу испред косовске скупштине, узвикују пароле и носе заставе Албаније и заставе "Велике Албаније" на којој пише "Autohtonus", исте оне која је спуштена дроном на утакмици Србија-Албанија у Београду у октобру прошле године.
На стотине полицајаца са опремом за разбијање демонстрација распоређено је око зграде скупштине и владе у центру Приштине где се данас од 11 сати одржава протест против одлуке о демаркацији са Црном Гором који предводи лидер Самоопредељења Аљбин Курти.
Како јавља дописник Тањуга са лица места, демонстранти узвикују пароле "доле влада", а присталице Покрета Смоопредељење организовано пристижу на трг.
На стотине полицајаца у кордонима са опремом за разбијање демонстрација - штитовима, шлемовима и гас маскама, распоређено је око зграде скупштине и владе у центру Приштине.
Новинари који прате догађај још нису ушли у зграду парламента и чекају испред.
Портпарол Полиције Даут Хоџа изјавио је за "Експрес" да је у једном складишту у Приштини пронађено 50 торби са "молотовљевим коктелима" и флашама бензина, припремљеним за данашње демонстрације.
Такође је одузето камење и пропагандни материјал. Најављене су сличне акције широм града.
Приштински медији јављају да је стигло око 17 аутобуса са присталицама Самоопредељења из разних крајева Косова, као и да је полиција током претреса просторија Самоопредељења конфисковала материјале припремљене за протест.
Све због споразума о демаркацији са ЦГ
Парламент би требало данас да одржи седницу на којој ће се гласати о споразуму о демаркацији са Црном Гором.
Седница се одржава у атмосфери повишених тензија јер се опозиција против ратификацији овог споразума, сматрајући да је Косово њиме оштећено.
Споразум о демаркацији је иначе један од кључних услова за визну либерализацију за Косово.
Није бездено
- За Србе је врло лоша порука с протеста у Мушутишту. Врло је лоша порука и посета Едите Тахири и Хашима Тачија северу Косова, која је, могу слободно да кажем, била провокативна. Као и напади неке организације Руговци на парламент, РТК и директора те телевизије, уз претње и поруке да ће та контроверзна организација наставити да се бори против сваког ко пружи подршку усвајању споразума о демаркацији границе Косова и Црне Горе - навео је он.
Према његовим речима, сва ова дешавања, укључујући и данашњи протест опозиције, могу да резултирају и физичким нападима на представнике Српске листе и ван, и унутар институције, због чега Листа данас неће учествовати у раду парламента.
Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА