Најновије

ЗБОГ ЊЕГА НАТО НИЈЕ УШАО У СИРИЈУ: Руски Су-30СМ борбени авион са којим ни Ф-35 не сме да се качи (ВИДЕО)

Са својим изузетно дугим дометом и великом носивошћу, Су-30СМ се сматра борбеним авионом 4+ генерације која ће формирати кичму руског ваздухопловства у наредних неколико деценија.

Руски Су-30СМ (Фото: РИА Новости)

Руско министарство одбране и произвођач авиона Иркут су потписали уговор о испоруци преко 30 вишенаменских Сухој Су-30СМ борбених авиона Ваздушно-космичким снагама Руске Федерације до краја 2018. године. Први Су-30СМ борбени авион је извео свој почетни лет у септембру 2012. године. Нови уговор доноси укупно 90 авиона Су-30СМ Ваздушно-космичким снагама.
Овај тип је такође наручен и за Авијацију војно-морске флоте Русије, која има најмање 20 наручених од укупно потребних 50. Све укупно, више од 40 Су-30СМ авиона је достављено руској војсци. Авион је обележио свој први борбени развој у септембру 2015. године, са доласком четири Су-30СМ авиона у ваздушну базу Хмејмим у Сирији. Бројни Су-30СМ борбени авиони сада делују у Сирији.
Авион је оспособљен за сва временска, ваздух-ваздух и ваздух-површина ограничења, као и за електронске противмере и мисије са раним упозорењем. Су-30СМ може такође да функционише и као командно-контролна платформа за вођење групе борбених авиона.
Конструкција Су-30СМ је направљена од титанијума и легура алуминијума високе чврстоће. Труп авиона поседује пилотску кабину, радарске секције и електронске уређаје. Вискока покретљивост и јединствене карактеристике полетања и слетања су постигнуте кроз интегралну аеродинамичку форму. Комбинација пасивног електронског низа за скенирање (ПЕСА) БАРС радара, полуаутоматске контроле лета, модеран ЕЦМ као и векторског потиска, чини Су-30СМ веома агилним борцем. Са додатном узгонском површином, пилот има још већу контролу над авионом током уских преокрета и других маневара.
Дигитални полуаутоматски систем омогућава авиону да обавља неке врло напредне маневре, укључујући кретање уназад и Пугачеву кобру – потез где авион прави веритаклни нагиб са више од 90 степени пре него што се поново изравна.
Ови маневри брзо успоравају авион, изазивајући пратећег борца да промаши, као и квар Доплеровог радара када релативна брзина авиона падне испод прага који се региструје на радару. У блиској борби, ове карактеристике могу дати предност Су-30СМ над сличним западњачким летелицама, укључујући амерички Ф-16Ц Випер, европски Тајфун и шведски Грипен, али и неке будуће дизајне попут америчких Ф-35 невидљивих борбених авиона.
Стручњаци верују да је по визуелном опсегу вадушне борбе Су-30 чак супериорнији у односу на амерички авион пете генерације Ф-22.
Р-73 ракета повећава његове шансе против застареле АИМ-9М верзије ракете којом је наоружан Ф-22.
Летелица има могућност аутопилота у свим фазама лета, укључујући и летове на ниској надморској висини и индивидуалном и групоном борбеном ангажовању против мета у ваздуху и на земљи или мору. Аутоматски контролни систем је повезан са системом за навигацију и омогућава маршуте лета, приступ метама, опоравак на аеродрому и приступ слетању у аутоматском режиму.
Са аранжманом од два седишта, посада је опрељена са седиштима за избацивање. Пилотска кабина садржи напредно одело авионике са мултифункционалним дисплејом. Су-30СМ има опрему за идентификовање пријатељ-или-непријатељ, глобални систем за позиционирање и сателитски навигациони систем. Архитектура отвореног дизајна омогућава интеграцију савремене авионике, укључујући и нови радарски систем, радио и систем за препознавање и друге системе подршке.
Су-30СМ је опремљен са два АЛ-31ФП мотора на млазни погон. Мотори, после паљења, генеришу укупно 25.000 кгф. Енергија обезбеђује хоризонталну брзину лета од 1.350 км/ч на малој висини и пењање са брзином од 230 м/с. Летелица је такође опремљена са бензинском сондом и бензинским системом. Са нормалном резервом горива од 5.720 кг, Су-30СМ је способан да обавља 4,5 сати борбене мисије у распону од 3.500 км. Ваздушни бензински систем повећава домет до 5.200 км или трајање лета до 10 сати на крстарећим висинама.
Летелица може да спроведе ваздушне претње на мете на земљи и мору, распоређивањем ваздух-ваздух и ваздух-површина контролисаних или неконтролисаних оружја. Може бити опремљена са анти-површинским оружјем као што су ракете и ракете за спровођење напада на земљи. Су-30СМ је способан да носи напредно оружје тежине до 8 тона. Може бити наоружан са митраљезом, бомбама, вазушним ракетама, и Оникс ракетама за нападе на бродове и земљу са оперативним распоном од 120 км до 300 км, зависно од висине.
У ваздушном режиму, способан је да носи 12 ракета, обично комбинацију Р-77, Р-27 и Р-73.
септембра је руска војска објавила планове да купи БрахМос крстареће ракете, развијене од стране Русије и Индије, за опремање својих Сухој Су-30СМ борбених авиона.
БрахМос имају погонски систем у две фазе, са ракетама на чврсто гориво за почетно убрзање и набојномлазни мотор на течни погон који је одговоран за одрживо суперсонично крстарење. То је најбржа крстарећа ракета на свету. Ракета путује брзином од 2,8 до 3,0 Маха. Може да нападне мете у ниском лету на 5 метара, као и на висини од чак 14.000 метара. Ово оружје је јединствено; не постоји ни једно слично њему на свету.
Русија је приказала нови Су-30СМЕ – извозну варијанту борбеног авиона у Сингапуру 2016. године.
Извозна верзија летелице има добре изгледе у пост-совјетском простору, где нема конкуренцију. Су-30СМ се испоручују Казахстану. Белорусија и Иран су објавили намеру да купе необјављени број Су-30СМ борбених авиона. Неколико земаља у југоисточној Азији, Блиском Истоку и северној Африци је показало интересовање за овај авион.
Софистицирана авионика, опсег и разноврсна носивост Су-30СМ авиона, даје Руским ваздушним снагама огромне могућности, посебно у сложеним вазушним операцијама. Томе сведочи чињеница да је руска авијацијска индустрија постигла снажан учинак. Током протекле три године, од 2013-2015, Русија је добила 250 нових авиона, 300 хеликоптера и 700 авиона који су прошли кроз озбиљну модернизацију.
Русија не само да унапређује своју војну ваздушну флоту, већ ради на “шестој и, вероватно, седмој генерацији борбених авиона.“
Овај тренд доводи у питање ваздушну доминацију НАТО-а. Чини да се сетимо британског маршала Бернарда Монтогомерија и његовог чувеног правила рада, који каже “Правило 1, на страни 1 књиге рата, је: ’Не марширај на Москву’. Разни људи су пробали, Наполеон и Хитлер, и то није добро. То је прво правило.“
Извор: webtribune.rs

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА